Početak ljeta znači i početak sezone pravih, domaćih rajčica. Miris i okus domaćih rajčica ne mogu se usporediti s onima iz dućana. Dolaze u različitim veličinama, bojama i sortama, a mi ih volimo sve. Ljeti, kada su vrućine tolike da se nikome ne pali pećnica, težimo laganim i svježim jelima. Rajčice tako možemo jesti u salatama, kao prilog uz jela, a ako želimo da budu zvijezda tanjura, od njih pripremamo sasvim jednostavna i brza jela. Danas donosimo recepte za 3 omiljena jela s rajčicama, caprese sendvič, galette i gazpacho juhu.
Caprese Toast (svježe rajčice na tostu s burratom)
Jedno od najjednostavnijih jela, istovremeno je preukusno i puno vitamina, proteina i zdravih masnoća. Ovaj brzi caprese sendvič možete jesti za doručak, brunch ili snack, a jednako će dobro doći i kao lagana večera.
Sastojci:
- tostirani kruh
- burrata ili mozzarella
- svježe rajčice
- svježi bosiljak
- maslinovo ulje
- sol, papar
- aceto balsamico crema
Postupak:
Tostirajte komad omiljenog kruha, gore stavite mozzarellu ili burratu, a na vrh svježe rajčice, maslonovo ulje, sol, papar i listiće bosiljka. Na vrh dodajte malo aceta balsamica.
Galette od rajčica
Za tijesto:
- 200 g glatkog brašna
- 140 g hladnog maslaca
- 3 žlice hladne vode
- prstohvat soli
Za nadjev:
- 500 g svježih domaćih rajčica narezanih na ploške
- 120 g kozjeg sira
- prstohvat soli, papar
- 1-2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka, nariban
- 1 jaje
- 1 žlica vode
- svježe začinsko bilje: bosiljak, ružmarin, vlasac ili timjan
Postupak:
- Zamijesite tijesto (ručno ili mikserom), oblikujte kuglu tijesta i zamotajte u prozirnu foliju.
- Tijesto stavite u hladnjak na minimalno 6h.
- U zdjeli pomješajte sir, maslinovo ulje, češnjak, sol i papar te sitno nasjeckane svježe začine po želji.
- Pećnicu zagrijte na 200 C.
- Tijesto izvadite iz hladnjaka, pospite brašnom i razvaljajte.
- Kada je tijesto razvaljano, prebacite ga na pleh za pečenje i premažite smjesom sira i začina.
- Na vrh posložite rajčice narezane na ploške.
- Rub tijesta presavinite preko rubova i premažite razmućenim jajem.
- Pecite oko 45 min, pa pustite 15 min da se ohladi, a zatim na vrh pospite sol i svježe začine!!
Gazpacho
Poznata španjolska hladna juha, gazpacho, radi se od rajčica, krastavaca, paprika, luka i češnjaka. Nastao je u Andaluziji, kao lagano osvježenje za duga, vruća ljeta. U gazpacho obavezno dodajte i tostirani kruh – iako na prvu zvuči čudno, pridonosi i okusom i teksturom!
Sastojci:
- 900g svježih rajčica
- 1 krastavac
- 1 zelena paprika
- 1/2 crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 žlice vinskog octa
- sol, papar
- 1 deblji komad kruha
Postupak:
- Operite i očistite povrće, krastava i ogulite. Narežite na manje komade.
- Izblendajte sve sastojke dok ne nastane gusta, kremasta juha fine konzistencije.
- Po ukusu dodajte sol i papar.
- Ohladite u hladnjaku barem 3-4 sata.
- Poslužite hladno.
Foto: Instagram, Pexels