Jednostavna slana peciva ispast će dobro svima, čak i početnicima u kuhinji
Jednostavna slana peciva ispast će dobro svima, čak i početnicima u kuhinji

Jednostavna slana peciva ispast će dobro
svima, čak i početnicima u kuhinji

Analiza omiljenih gastro profila na društvenim mrežama odvela nas je u pravcu Hailey Pipher – djevojke kod koje smo pronašli zanimljivi recept za jednostavna slana peciva koja su idealna za početnike u kuhinji. Ova homemade slana peciva možete napraviti u sklopu girls night in tematske večeri. S s obzirom na to da će vas sljedećeg jutra dočekati ukusne i tople lepinjice koje možete kombinirati s različitim sastojcima, situacija je u svakom smislu win-win.

Sastojci

  • 300 ml tople vode
  • jedna i pol žličica suhog kvasca
  • žlica smeđeg šećera
  • 480 g brašna
  • dvije žličice soli
  • 2 l vode
  • 12 žlica sode bikarbone
  • sol

Priprema

U velikoj posudi pomiješajte toplu vodu, smeđi šećer i suhi kvasac. Potom posudu odložite na pet minuta, odnosno dok smjesa ne postane pjenasta. Nakon toga, dodajte brašno i sol, a potom prebacite na ravnu površinu preko koje ste posuli malu količinu brašna. Tijesto lagano počnite mijesiti i od njega formirajte loptice. Prebacite tijesto u nauljenu posudu i prekrijte je krpom. Ostavite ga na sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.

Tijesto izvadite iz posude i podijelite na 6-8 jednakih dijelova. Svaki od njih oblikujte tako da poprime izgled manje kifle i stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Tijesto ponovo prekrijte mokrom krpom na pola sata. Dok se lepinje, odnosno kifle, dižu, u dublji lonac dodajte 12 žlica sode bikarbone u oko 2 l vode. Ostavite svaku lepinju u vodi oko dvije minute. Nakon toga, izvadite ih iz lonca i ostavite da se osuše. Ponovo ih posložite na papir za pečenje i premažite razmućenim jajetom, te nožem napravite tri linije na vrhu. Pospite solju i pecite na 200 stupnjeva oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.

Članak je preuzet s Journal.rs

Foto: Instagram (@shelikesmilk, @this_baker)

Učitati još
Zatvori