Inspirirani ljetom: Imamo recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem
Inspirirani ljetom: Imamo recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem

Inspirirani ljetom: Imamo recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem

O blagotvornom djelovanju ružmarina smo do sada već govorili. Koristili smo ga uglavnom u beauty segmentu, a ovog puta posvećujemo mu se u gastro svijetu. Na Instagram profilu Nine Parker, veoma popularne gastro influenserice, pronašli smo recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem. Iako zvuči neobično, uvjeravamo vas da je ovaj recept idealna opcija za ljetne dane u kojima niste sigurni što biste pripremili, a potrebna vam je inovacija.

Recept za slani kolač s ružmarinom i maslinovim uljem

U svojoj popularnoj One bowl cakes seriji recepata na Instagramu, Nina Parker je odlučila predstaviti jednostavan recept za slani kolač s ružmarinom. Naime, kako ona navodi, ovo joj je bio jedan od najtraženijih recepata. S obzirom na to da ne sadrži puno šećera, često je omiljeni izbor svih onih koji paze na zdravlje.

Sastojci


  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 100 g šećera u prahu
  • 70 g meda
  • tri srednja jaja i dva srednja žumanjka
  • 200 g mljevenih badema
  • 100 g brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1/2 žličice sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • kora od tri naranče
  • kora od pet limuna
  • 100 g jogurta

Za sirup:

  • 150 ml limunovog soka + sok od naranče (oko četiri limuna + jedna naranča)
  • 120 g šećera 
  • tri žlice listića ružmarina
  • dvije žlice maslinovog ulja

Priprema:

  • Zagrijite pećnicu na 170 stupnjeva.
  • Podmažite kalup u kojemu ćete peći kolač.
  • Uzdjelu dodajte jaja, ulje, med i šećer i umutite ih. Zatim umješajte bademe, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol, naranče i limunovu koru. Zatim dodajte i jogurt.
  • Prebacite u kalup za pečenje. Pecite 50 minuta na sredini pećnice.
  • Dok se kolač peče, dodajte šećer i sok od limuna/naranče u zdjelu i umješajte ih.
  • Postavite lončić na srednje jaku vatru, dodajte dvije žlice maslinovog ulja i ružmarina. Zagrijavajte par minuta.
  • Na kratko ubacite ružmarin u sirup, a potom ga izvadite ili procjedite.
  • Vrući kolač prelijte sirupom i ostavite da se upije. Kolač poslužite još topao ili rashlađen na sobnu temperaturu.

Preuzeto s journal.rs

Foto: Instagram: @antoninaparker, @hermionespantry, @eatcuteblog

Učitati još
Zatvori