Impresivna vrsta maka koju možete bez problema uzgojiti u svom vrtu
Impresivna vrsta maka koju možete bez problema uzgojiti u svom vrtu

Impresivna vrsta maka koju možete bez
problema uzgojiti u svom vrtu

Makovi su najljepše poljsko cvijeće bez premca. Svojom, najčešće, crvenom bojom, unose živost u zelene livade, a svojom krhkoću kojom se ipak opiru svim vanjskim uvjetima, oduševljavaju. Osim na livadama, volimo ih vidjeti i u cvjetnim buketima i aranžmanima, a čest su i umjetnički motiv. No, osim uobičajenih crvenih makova jedna vrsta posebno nam je zapela za oko – mak zanimljivog imena Coral Reef.

Mak Coral Reef

Coral Reef je vrsta maka poznata po svojim jedinstvenim cvjetovima koji imaju intenzivne, koraljne ružičaste boje. Ovaj mak ima veliki, pojedinačni cvijet s laticama koje se preklapaju i stvaraju bogat, pun izgled. Cvjetovi mogu narasti i do 15 cm što ih čini iznimno atraktivnima u svakom vrtu, ali i vazi. Iznimno je dekorativan, ali i dugotrajan i zato ga aranžeri vole.

Uzgoj i briga

Ako pak poželite ovu sortu uzgojiti u vlastitom vrtu, morat ćete joj osigurati nekoliko osnovnih uvjeta. Otporan je i jednostavan za uzgoj stoga ni početnici neće s njim imati probleme. Važno je samo da mu osigurate stalno mjesto, dakle kada ga jednom posadite da ondje i ostane jer presađivanje ne podnosi baš najbolje. Makovi najbolje rastu na punom suncu. Potrebno im je najmanje 6 sati direktne sunčeve svjetlosti dnevno. Zalijevanje treba biti redovno, ali ne pretjerano, jer ne vole prekomjerno zadržavanje vode.

Nakon što cvjetovi uvenu, možete sakupljati sjemenke za buduće sjetve. Sjemenke se mogu čuvati na suhom i tamnom mjestu. Super je i što makovi privlače razne oprašivače što može itekako biti dobro za ostale biljke u vašem vrtu.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori