Dior Cruise 2025. voli punk, tartan i škotsku povijest
Dior Cruise 2025. voli punk, tartan i škotsku povijest

Dior Cruise 2025. voli punk, tartan
i škotsku povijest

Dočekali smo i Dior Cruise 2025. reviju – i nismo se razočarali. Za ovu reviju, Maria Grazia Chiuri se okrenula mračnoj romantici pomiješanoj s gotikom. Od Diora smo navikli na pastelne nijanse, haljine A-kroja, ženstvenost i profinjenost… I sve smo to dobili, ali zapakirano u crnom i tamnoplavom celofanu. Za Cruise kolekcije se uvijek rezerviraju najljepše destinacije, tako je Gucci održao reviju u Tate muzeju u Londonu, Louis Vuitton u Barceloni, a Dior je za lokaciju izabrao Škotsku, točnije, Drummond dvorac.

Ovo nije prvi put da se Dior revija održava u Škotskoj. Prva je bila 1955. godine kada je Christian Dior izabrao upravo Škotsku, odnosno The Gleneagles Hotel. Za tu priliku, Christian Dior je poslao 172 haljine privatnim avionom iz Francuske za Škotsku. Prvi izbor za Cruise reviju je bio upravo The Gleneagles Hotel, no zbog puno većeg kapaciteta ljudi nego prije 69 godina, nije bilo dovoljno mjesta. Međutim, vjerujemo dva privatna aviona više, Dior se vraća u Škotsku. Bajkovita vizura Drummond dvorca odlično pristaje uz novu kolekciju, pa da vidimo što nam je sve Chiuri pripremila.

Dior je odobrio tartan

“It’s probably the only fancy fabric that resists fashions,”, Dior je jednom rekao za tartan. Chiuri je to doslovno shvatila, stoga u kolekciji prevladava tartan (Mislim, revija je u Škotskoj?). Kada kažem “doslovno”, to stvarno i mislim – na nekim komadima je čak iscrtana mapa Škotske. Glomazne visoke kožne čizme, metalni oklopi na prsima i korzeti podsjećaju na krvavu povijest Škotske, dok će mlađe generacije vjerojatno prvo primjetiti veliku sličnost s estetikom Vivienne Westwood, i ne bi pogriješili. Kroz cijelu kolekciju su prožeti punk i gotika. A tartan i kilt su sinonim za Škotsku. Alexandar McQueen je bio veliki ljubitelj tartana (prisjetite se samo njega i Sarah Jessice Parker na Met Gali 2006. godine). Izgleda da je gospodin Dior bio u pravu.

Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025

Kilts are in

Taj “skandalozni” odjevni predmet je oduvijek privlačio modne dizajnere, ali i same zaljubljenike u modu. Chiuri je za izradu kiltova surađivala s škotskom dizajnericom Samanthom McCoach, čiji je brend Le Kilt redizajn klasičnih kiltova. Uz Samanthu, još jedan škotski dizajner je dizajnirao oglavlja (crnu mrežicu prožetu biserima). Riječ je o Robertu Mackieju i njegovom brendu Mackie. Cijela vizija iza kolekcije je zapravo bila redizajn škotske odjeće, odnosno spoj prošlosti sa sadašnjošću. Ali ne na dosadno-kostimografski način, već na moderan i aktualan, uz touch punka koji je cijelu priču izvrsno zaokružio. Modeli su nosili biserne ogrlice (i bisere u kosi), pojaseve, kapuljače, narukvice, ukrašene torbe, beretke, velove i naravno, dokoljenke. Wow, Dior!

Fun fact: Za Samanthin brend Le Kilt je prvo saznala kćer od Marie Grazie Chiuri, Rachele Regini, koja je navodno kupila kilt i spomenula ga mami.

Dior Resort 2025
Dior Resort 2025

I tako, 70 godina kasnije…

Chiuri nam je pokazala (i dokazala) da Dior može biti grub i nemilosrdan. Dosta se toga promijenilo od davne 1955. godine kada je Dior imao reviju u Škotskoj. Iako Chiuri nije miljenica modnih kritičara (jedan novinar je objavio članak s naslovom “I Hate Maria Grazia Chiur’s Dior”), a ni javnosti, ovom kolekcijom nas je možda malo pridobila. A i nakon 8 godina na poziciji kreativne direktorice u Dioru, očito nešto mora raditi dobro. Možda je ovom kolekcijom htjela pokazati da je ONA zapravo gruba i nemilosrdna?

Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025
Dior Resort 2025

Foto: Launchmetrics/Spotlight, Instagram

Učitati još
Zatvori