Hiša Franko u Starom selu kod Kobarida nedvojbeno je najbolji restoran u Sloveniji. Tako kažu u The World’s 50 Best Restaurants, koji ga svrstava na 32. mjesto najboljih restorana na svijetu, te u Michelinovom vodiču koji je chefici Ani Roš dodijelio čak tri zvjezdice. Njihov degustacijski meni zapravo nije ništa ekstravagantno, pompozno ili pretenciozno, ako ništa drugo, vrlo je prizemljen, promišljen i originalan. Za 16 sljedova koji vas vode Soškom dolinom i oživljavaju brojne okuse po kojima je poznata platit ćete 325 eura. A kako smo o njihovim vrhunskim jelima već dosta čuli, ovaj put nas je zanimalo kako izgleda doručak koji poslužuju svojim gostima u Hiši Franko.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Luksuz i domaća udobnost
Kuća Franko nudi i mogućnost smještaja u svojim sobama. Možete birati između 10 soba, odsjesti u seoskoj kući iz 1861. godine i u prekrasnom zelenom okruženju. Kuću održavaju s puno ljubavi i predanosti i trude se održati što autentičnijom, kako bi sačuvali njen karakter i dušu. Kako sami kažu, luksuz je to što se gosti u njemu osjećaju kao kod kuće. Izbjegavaju elektroniku u sobama, pa tako i televizor, jer je najbolja zabava vani, u prirodi. Svaka soba ima svoju kupaonicu, a neke od njih imaju i terasu. Budući da vjerujemo da se dobar smještaj može odvojiti od lošeg već nakon doručka, naravno da nas je zanimalo kakav doručak gosti mogu očekivati iz ruku jedne od najboljih kuharica svijeta i njezinog tima s tri zvjezdice.
Kraljevski doručak
Ista filozofija koja karakterizira tanjure za degustaciju prisutna je i u ranim jutarnjim satima. Doručak se poslužuje od 8 do 10 sati, a u ponudi su i svježe domaće delicije odabranih ponuđača u neposrednoj blizini. Dan možete započeti svježe pečenim kruhom, džemovima, suhim i svježim voćem, suhomesnatim proizvodima, domaćim sirom, granolom i namazima. Također se možete odlučiti za à la carte jela poput omleta i kajgane. Uz izbor kvalitetnih čajeva, dostupni su domaći sokovi, a za desert će doručak završiti kolačićem uz opojno mirisnu kavu.
To je savršeno izbalansirano jelo spravljeno od najboljih namirnica, što ga i čini bogatim. Svježina, predanost lokalnih farmera i uzgajivača te ljubav prema tradiciji ono je što ovaj jednostavan doručak uzdiže na razinu vrhunske kuhinje.
Tekst je preuzet s Journal.si
Foto: Suzan Gabrijan, Instagram (@hisafranko)