Za posljednjeg posjeta Silbi, mirnom otoku zadarskog arhipelaga, na kojem nema automobila ni buke, mnogo nas je toga iznenadilo. Silba je drugi najšumovitiji otok u Hrvatskoj, ima možda i najčišće more te neke od najljepših plaža na našoj obali, a domaćini su nas već prvi dan prihvatili kao svoje. Uz sve to, Silba je dom i jedne konobe u čijoj se kuhinji događa prava čarolija.
Danas ćemo vam pokušati približiti konobu Alaviju – Alavija je prvo što ćete ugledati kada vas katamaran iskrca na Silbi. Odmah do plaže smještena je prostrana terasa kafića, gdje veseli konobari od jutra do mraka dočekuju i ispraćuju goste, poslužuju odlične kave, koktele i druga pića. Popnete li se stepenicama na gornji dio Alavije, naći ćete se na šarmantnoj terasi gdje se uz pogled na more jedu ponajbolja jela, ne samo na cijelom otoku, nego puno, puno šire.
Konoba Alavija
Alavija je s radom počela 2007. godine kao kafić, a od 2010. godine dobila je i konobu. Kuhala su se klasična, tradicionalna dalmatinska jela. Njihovom se timu 2018. pridružio glavni kuhar Milenko Vitorović. Njegova su fantastična jela Alaviji za početak donijela glas najboljeg restorana na Silbi.
No, tek 2022., nakon što je uz chefa Marka Jantoleka u zagrebačkom Matrixu usavršio impresivne tehnike fine dininga, Mile se vratio se na Silbu i u Alaviji napravio malu revoluciju. Od istog se ljeta u Alaviji jede dalmatinska hrana s modernim pristupom. Koriste se sezonske i lokalne namirnice, što je više moguće upravo sa otoka Silbe. Tako sami beru voće i povrće, začinsko bilje, cvijeće, a svako jelo na meniju kreacija je i igra kuhara s lokalnim namirnicama.
Kako su jela u konobi doživjela neočekivani skok, iznenađeni su ostali i domaći i strani gosti. Tijekom srpnja i kolovoza rezervacije su sada potrebne i nekoliko dana ranije, dok predsezona, a pogotovo postsezona, svake godine postaju sve duže. U Alaviju tada pristižu brojni jedriličari među kojima se već pročuo glas o njihovoj iznimnoj hrani.
Jela inspirirana Silbom
Glavni kuhar, Mile Vitorović, ima potpunu slobodu kada je riječ o kreiranju jelovnika. Popričali smo o novim jelima na meniju koji je tek kreiran za ovo ljeto, o izazovima ozbiljnog kuhanja na otoku, kao i o tome odakle crpi inspiraciju za kreativna jela po kojima je konoba sada poznata.
Na pitanje odakle crpi inspiraciju, Mile nam odgovara: “Svako jelo u ponudi kombinacija je našeg znanja i svježih, lokalnih namirnica. Inspiracija dolazi u trenutku, najčešće baš u šetnjama Silbom, uberemo travku, pomirišemo, gricnemo, probamo.. Ali ideje dolaze i čitajući stručne knjige, kao i u svakodnevnim situacijama. Nekada to bude spontano, navečer, kada nitko ne misli i ne priča o hrani.”
Ono što je nas najviše impresioniralo su u razgovoru s chefom upravo su spontanost, kreativnost i ljubav prema kuhanju i stvaranju. Primjerice, chef Mile i njegova sous-chefica Andrea Motušić ovog su proljeća u šetnjama primijetili intenzivan i sladak miris cvijeća i odlučili ga nabrati. Mile je tada došao na ludu ideju te napravio sladoled od silbenskog cvijeća!
Trenutno je u nastanku i jelo od janjetine s dudom, inspirirano lokalnim janjetom Zvonkom. U još jednoj od šetnji Silbom, chef je ugledao susjedovo janje kako jede dud – i odlučio u postojećem jelu, umjesto ukiseljenog luka, uz janjetinu posluživati dud!
Lokalni okusi na svakom tanjuru
Na meniju su uvijek domaći sourdough kruh i focaccia, kao i razne domaće tjestenine poput raviola i tagliatella. Nabava i dostava namirnica na otok najveći je izazov u vođenju restorana s kuhanjem na ovakvom nivou. Riba, primjerice, dolazi na suhom ledu u posebnim boxevima, meso i povrće u frižiderima, a sve namirnice čim stignu trajektom, odmah idu u obradu.
Osim svježih namirnica koje su im u fokusu, trude se biti što više zero-waste, kosti koriste za temeljce i demi-glace, kore od povrća za povrtne temeljce, pokušavaju iskoristiti sve što mogu.
Predjela
U ponudi su 3 predjela, 3 glavna jela i dva deserta. Mile nam kao omiljeno predjelo izdvaja hollandaise šparoge grilane na drvenom ugljenu, koje dolaze s hollandaise espumom, tostiranim lješnjacima, soljenim žumanjkom od domaćih jaja sa Silbe te prahom od silbenskih šparoga.
Tu je još i crni rižoto od sipe s ukiseljenim kapulicama i roast beef s pestom od medvjeđeg luka uz koji dolazi grilani domaći kiseli kruh.
Glavna jela
Od glavnih jela u ponudi se ističe trlja, jednostavno i svježe morsko jelo. Trlja dolazi filetirana, cureana u soli, šećeru i limunovoj korici, uz nju dolazi dimljena “morska šparoga”, odnosno salikornija – biljka koja raste uz more. Uz to dolazi gremolata od peršina, češnjaka, maslinovog ulja, limunovog soka i limunove korice.
U ponudi su još i zubatac omotan u kelj te marinirani teleći ražnjići kao delicija za sve ljubitelje mesa.
Deserti
U otočkom svijetu slastica ističe se čokoladni tart, ali ne bilo kakav. Rade tart s mousseom od Valrhona čokolade, sladoledom od vanilije i tostiranim lješnjacima, uz dodatak nekoliko kapi njihovog domaćeg maslinovog ulja. Uz tart, tu i je ranije spomenut sladoled od otočkog cvijeća!
Alavija ima i vlastito maslinovo ulje koje se proizvodi u okolici Zadra, a provlači se kroz cijeli meni, od predjela do deserta. Gosti ga mogu i kupiti u restoranu, u bocama od 0,75l ili 3l.
Vinska karta
Ove je godine i vinska karta podignuta na viši nivo. U ponudi su isključivo hrvatska vina, od Istre do Pelješca, te nekoliko etiketa iz kontinentalne Hrvatske. Uz svako jelo dolazi i preporuka 1-2 vina.
Dodatne informacije
Adresa: Silba 239
Radno vrijeme: 8-23
Instagram: Konoba Alavija, Alavija cafe
Foto: Karla Šarić