Dolazi sezona zabava, od onih u vrtu, gdje inače roštiljamo, preko piknika u prirodi do velikih proslava poput rođendana, vjenčanja i godišnjica. Što god pripremili za svoje goste, hrana je dio svakog druženja. Nekoć su bruschette i slični manji zalogaji bili redoviti gosti na zabavi jer je riječ o finger foodu koji se lako priprema i zadovolji i najizbirljivijeg gosta.
Ali u doba Pinteresta malo je stvari osrednjih i tako su peciva dobila svojih 5 minuta slave. Pretvorili su se u prava mala umjetnička djela, koja je gotovo šteta pojesti. Inspiraciju za pripremu prekrasnih bruschetta pronašli smo na Instagram profilu chefice Lily Morello.
Zanimljiva igra
Najzabavnija stvar kod izrade ovih zalogaja je to što možete odabrati gotovo sve sastojke. Ključno je prvo odabrati bazu, gdje ćemo staviti sve ostale sastojke. Osnova mogu biti kruh ili francuski baguette, rižini krekeri, raženi čips, tost – ukratko, neki oblik ugljikohidrata koji je dovoljno čvrst da se na njega može naslagati sve ostalo.
Nakon toga slijedi sloj namaza, koji opet može biti proizvoljan. Najčešći je sirni namaz, no ovisno o osobnim preferencijama i prehrambenim ograničenjima gostiju, možemo odabrati i povrtni namaz, riblji namaz, maslac, paštetu – nešto što će kruhu dati potrebnu sočnost.
Na kraju do izražaja dolaze svi dodaci i sastojci koji će obložene kruhove učiniti ukusnima i posebnima. Ovdje možemo dati mašti na volju. Možete odabrati klasičnu kombinaciju salame, sira i kiselih krastavaca ili probati nešto nekonvencionalnije i kreativnije – sastojke poput lososa, inćuna, riže, smokava, svježeg sira, breskve, kavijara itd.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Kako dobiti Pinterest izgled?
Ono što ove zalogaje podiže na novu razinu su detalji i pažljivo promišljeni sastojci. Kao i odjeću, hranu možemo stilizirati, a samim rasporedom sastojaka i odabirom začina možemo stvoriti atraktivan izgled. Poput Lily Morello, predlažemo da odaberete sastojke različitih kontrastnih boja i da ih slojevito rasporedite na vrh bruschetta kako bi izgledale što šarenije i bogatije. Ono što ih čini posebnima su svi jestivi dodaci poput mikrozelenja, cvijeća, sitno nasjeckanog vlasca, sjemenki nara, kavijara, sjemenki, začinskog bilja i začina.
Kruh može biti slani i slatki, ali možete i miješati okuse, što stvara još bolji kulinarski doživljaj vrijedan Michelinove zvjezdice. Prilikom kreiranja možete pustiti mašti na volju, samo pripazite da sve bude pripremljeno tako da ih gosti mogu lako uzeti i pojesti, a da pritom ne zaprljaju odjeću.
Članak je preuzet s Journal.si
Foto: Instagram (@lilybubbletea)