Torta od prhkog tijesta, pudinga od vanilije i jagoda naš je ljetni all-time favorit
Torta od prhkog tijesta, pudinga od vanilije i jagoda naš je ljetni all-time favorit

Torta od prhkog tijesta, pudinga od vanilije i jagoda naš je ljetni all-time favorit

Ako se nas pita, sezona domaćih jagoda je najbolja sezona. Sočne i slatke bobice sasvim su dovoljne same – bilo kao snack ili desert. Ipak, i naši najdraži kolači upravo su kolači s jagodama. U moru genijalnih recepata za torte od jagoda ili kolače od jagoda, ističe se jedan vrlo jednostavan. Prhko tijesto, puding od vanilije i domaće jagode, kombinacija je koja će oduševiti i najzahtjevnije sladokusce.

torta od jagoda

Recept

Sastojci:

za suho prhko tijesto:

  • 125 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • malo soli
  • 2 žumanjka
  • 250 g brašna
  • 2 žlice hladne vode ili mlijeka

za puding kremu:

  • jedna vrećica pudinga od vanilije
  • 2-3 žlice šećera
  • 400 ml mlijeka

za dekoraciju:

  • jagode ili drugo sezonsko voće

Postupak izrade tijesta:

  • Maslac, šećer i sol pretvoriti u kremastu smjesu, pa umiješati brašno i žumanjke.
  • Tijesto će se sada jako mrviti, dodajte vodu ili mlijeko.
  • Lagano umijesite tijesto u kuglu, uz što manje miješenja.
  • Pobrašnite kuglu tijesta, omotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.

Postupak izrade torte:

  • Puding od vanilije skuhajte prema uputama na vrećici, stavite malo manje mlijeka (oko 400 ml) kako bi vaša puding krema bila gušća i čvrsta.
  • Tijesto izvadite iz hladnjaka, režite komade tijesta debele otprilike 5mm. Komade obložite po dnu i stranicama kalupa, utisnite zajedno i poravnajte.
  • Kalup s tijestom ostavite da odmori još 1h u frižideru.
  • Pecite 15-ak min na 180 C, dok tijesto ne dobije lijepu boju.
  • Kada se tijesto ohladi, na njega ulijte puding kremu od vanilije, a na kraju gore dodajte oprane i narezane jagode ili drugo sezonsko voće.
torta od jagoda

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori