Tonkina kužina: Mousse torta od čokolade i jagoda savršen je proljetni desert
Tonkina kužina: Mousse torta od čokolade i jagoda savršen je proljetni desert

Tonkina kužina: Mousse torta od čokolade i
jagoda savršen je proljetni desert

Želite li nešto slatko, fino, lagano i bogato čokoladom, ova mousse torta od čokolade i jagoda koju nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina je savršena za vas. Recept je za kalup za tortu promjera 20 cm.

Sastojci

Sastojci za biskvit:

  • 2 jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 50 g crne čokolade
  • 60 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 35 g glatkog brašna
  • 10 g kakaa
  • 60 g šećera u prahu
  • 1 pakiranje vanilin šećer

Za namakanje: 

  • 30 ml vode (kipuće vode)
  • ½ žličice kakaa

Sastojci za čokoladni mousse: 

  • 200 g crne čokolade
  • 150 g mascarponea (na sobnoj temperaturi)
  • 300 g vrhnja 36% (dobro ohlađeno)
  • 30 g šećera u prahu

Sastojci za mousse od jagoda:

  • 300 g jagoda (gotovih, bez peteljki)
  • 1 pakiranje žele od jagoda
  • 180 g vrhnja 36% (dobro ohlađeno)

Priprema

Priprema tijesta: 

  • Zagrijte pećnicu na 170 C. Dno kalupa obložite papirom, a stranice namažite maslacem
  • Otopiti čokoladu na pari i ostaviti sa strane da se ohladi
  • U zdjeli izmiksajte maslac sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne postane lagan i pjenast
  • Zatim smanjite brzinu miksera na najmanju i dodajte jedan po jedan žumanjak, dodajte brašno i kakao
  • Miksajući na laganoj brzini polako ulijevati ohlađenu čokoladu
  • Istući bjelanjke u čvrsti snijeg  i špatulom umješati u čokoladnu smjesu
  • Ulijte tijesto u kalup za torte, poravnajte ga i pecite oko 25 minuta dok štapić ne izađe suh. Izvaditi i ohladiti.

Prvo pripremamo jagode:

  • Jagode oprati, odstraniti peteljke, dobro izblendirati, staviti u lonac i prokuhati. Kuhajte još 2-3 minute pa maknite s vatre.
  • Želatinu pripremite prema uputama s vrećice. U nabubrenu želatinu dodamo par žlica umaka od jagode, promiješamo dok se ne otopi i dodamo ostatku smjese od jagoda. Stavimo sa strane da se ohladi.

Natapanje: 

  • U kipuću vodu umiješajte kakao
  • Izvadite tortu iz kalupa, stavite je na tanjur ili stalak za torte, donjom stranom prema gore i natopite tijesto kakaom.
onkina kužina_Mousse torta od čokolade i jagoda (2)

Priprema čokoladnog moussea: 

  • Čokoladu otopiti na pari i ostaviti sa strane da se ohladi .Kad se ohladi dodajte mascarpone i dobro promiješajte
  • Tucite vrhnje sa šećerom u prahu dok ne postane gusto i pjenasto. Zatim žlicom dodavati smjesu  čokolade i mascarponea i miješati špatulom
  • Gusti mousse izlijte na tortu i ravnomjerno rasporedite. Stavite sve u hladnjak dok ne završite mousse od jagoda.

Mousse od jagoda: 

  • Jagode smo već pripremili do pola.Kada se jagode ohlade i počnu polako zgušnjavati, umutiti vrhnje i lagano ga umiješati u gustoće od jagoda. Sve to prelijte preko čokoladnog moussea i stavite u hladnjak
  • Tortu je najbolje ostaviti preko noći u hladnjaku dok se potpuno ne stvrdne.

Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.

Foto: Tonka Radić Čobanov

Učitati još
Zatvori