Journal Gastro izbor za svibanj: CATO Taqueria ima tacose, koktele, sladoled i preslatku terasu
Dolaskom proljeća i otvaranjem terasa omiljenih nam kafića i restorana, Zagreb svake godine živne i poprima poseban šarm. Odlučile smo tako svakog mjeseca odabrati i istaknuti po jednu gastro destinaciju kojom smo posebno oduševljene i gdje nam je uživanje s društvom poseban gušt. Prvi na našem Journal Gastro izboru mjeseca, za svibanj, našao se CATO bar & taqueria.
CATO se smjestio u gastro-haustoru u Vlaškoj 78, koji dijeli s trgovinom Sol i Papar te Pekinškom patkom. Otvoren je u rujnu 2023. na mjestu legendarnog Finjaka, a od tada nam sa svih strana stižu samo pohvale i preporuke za njihove autentične tacose i kreativne koktele. Posjetili smo ih kako bismo provjerili što je trenutno na meniju i kako bi o svemu porazgovarali s vlasnicom.
Journal Gastro izbor mjeseca: Svibanj
Nas su u CATU oduševili baš svime; uživali smo na ugodnoj terasi, tacosi su s tanjura nestajali brzinom munje, koktel i liker od kukuruza bili su iznimno ukusni i zanimljivi, a točka na i bio je savršen sladoled od kukuruza! Uz sve to, ekipa u kuhinji za cijelo vrijeme našeg posjeta bila je opuštena, nasmijana i vesela, a to je svakako doprinijelo i našem dobrom raspoloženju!
CATO bar & taqueria
U razgovoru s Dolores Kunštek, vlasnicom taquerie, dotaknuli smo se njihovih početaka, popričali o tome koliko su se i u kojem smjeru od tada mijenjali, te kakvi su im planovi za budućnost. Donosimo vam i detalje o njihovoj aktualnoj ponudi, naše favorite s menija te zašto smo baš njih odabrali kao naš gastro izbor za svibanj!
Kako je krenula cijela Cato Taco priča?
Ideja je moja i od moje prijateljice – u Zagrebu je nedostajalo tradicionalnih tacosa, pa smo dugo istraživale, čitale knjige, planirale putovanje u Meksiko, još uvijek nismo stigle otići. Na kraju ona nije mogla ući sa mnom u ovaj posao, no ja sam ipak odlučila krenuti.
Tacosi su stvarno super, može se puno eksperimentirati s nadjevima, a naši nadjevi su puno više od npr. kukuruza i sira. Spajamo tradicionalne meksičke okuse s našim lokalnim namirnicama. Namirnice sve nabavljamo lokalno, uvozimo jedino začine i masu od kukuruza za izradu samih tacosa. Evo, baš smo nabavili stroj za preradu kukuruza i tražimo dobru sortu kukuruza od koje ćemo i to sami radit!
- Mijenjate li ponudu tacosa često ili je fiksna?
Kako nam padne na pamet! Evo, baš za par dana uvodimo hobotnicu! Ići će u kombinaciji s bobom i mladom mrkvom, uz voćnu salsu gore. Krenuli smo s tri opcije tacosa, pa s četiri, sada ih je u ponudi osam. Postajemo profesionalci! 🙂
- Koja su jela trenutni favoriti?
Za sada su od tacosa apsolutni favoriti gostima Birria i Tinga, juneći i pileći tacosi. Popularna su i predjela, primjerice spicy kukuruz i domaći čips od ljubičastog kukuruza s avokado namazom i feta sirom.
CATO Taco je mjesto gdje se može doći jesti, ali i samo na piće. Kako najčešće izgledaju okupljanja kod vas?
Gosti najčešće dolaze u grupama, pa im preporučujemo da uzmu uz piće uzmu različite tacose i da shareaju kako bi probali što više toga. Često nas posjećuju i Meksikanci, budu iznenađeni kako su okusi “pravi” i autentični!
Imate premium tequile, domaće koktele.. Što se sve ističe u ponudi pića?
U ponudu smo uveli proljetne koktele, a uskoro nam već stižu i ljetni! Recepture za sve koktele, kao i za hranu, osmišljavamo sami, isprobavamo i eksperimentiramo dok ne dođemo do savršenog okusa kojim smo svi zadovoljni.
Naš signature koktel je Cato Margarita, a u ponudi imamo i prirodna vina iz ponude Nesputanih vina. U ponudu smo zbog Eurosonga uveli koktel Meow (domaće jagode, bosiljak, crni papar i tekila), gosti su ga odlično prihvatili pa ostaje u ponudi!
Oduševio nas je sladoled od kukuruza! To je isto meksička poslastica?
Zapravo i nije, sladoled je samo poveznica s kukuruzom koji se provlači kroz cijeli meni. Od predjela, tacosa, pa do deserta, a imamo i liker od kukuruza!
Jelovnik
Jelovnik se sastoji od tacosa, 3 predjela i deserta. Predjela uključuju Elote, kukuruz sa spicy majonezom, fetom i tajinom (3 eura), Totopos, domaći hrskavi čips od plavog kukuruza i guacamole umaka (7 eura) i Tuna Tostadu, hrskavu tortilju sa svježom jadranskom tunom i salsom bruja (3,5 eura).
Catos (tacosi) dolaze u porciji od 3 komada, a cijene tacosa kreću se od 8 do 10 eura po porciji. U ponudi su pileći tacosi, juneći tacosi s umakom, tacosi s chorizom i kozicama, svinjeći tacosi s narančom, te tri vrste vege tacosa; s gljivama i fetom, zatim s tikvom, bundevom i kozjim sirom, te s patlidžanom i čipsom od plavog kukuruza.
Za desert smo probale sladoled od kukuruza s borovnicama, lješnjakom i crnim sezamom (4eura) – i moramo priznati da nas je potpuno iznenadio i oduševio!
Predjela
Tacosi
Desert
Foto: Sanja Jagatić