Caramel Affogato je autentična talijanska kava čiji recept za tren možete rekreirati u svojoj kuhinji
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema
Recept za ovu coffee poslasticu pronašli smo na Instagram profilu Kopi Coffee 咖啡. Kada poslužite Caramel Affogato na svojoj terasi ili balkonu, iste sekunde ćete biti premješteni u neki malo više talijanski pejzaž. Recept je vrlo jednostavan. Da biste napravili ovu poslasticu kod kuće, ne treba vam mnogo – samo svjež sladoled od vanilije, karamela i, naravno, espresso. Kada se sve to spoji u jednu čašu, dobivate fuziju autentičnih talijanskih okusa. Topli espresso se polako slijeva preko hladnog sladoleda, stvarajući idealan spoj kontrasta temperatura i tekstura.
Italian coffee with history
Povijest Caramel Affogatoa seže duboko u tradiciju talijanske kuhinje, ali i modernog eksperimentiranja s okusima i teksturama. Ova poslastica, iako jednostavna po sastojcima, ima bogatu priču koja govori o spoju tradicije i kreativnosti. Korijen ove kave leži u tradicionalnoj talijanskoj poslastici poznatoj kao affogato, što u prijevodu znači ‘utopljeno’. Ovaj naziv potiče od načina pripreme – svježi sladoled utopljen je u vruću kavu, stvarajući idealan spoj topline i hladnoće, slatkog i gorkog.
S obzirom na to da Talijani svojim obrocima prilaze s dosta pažnje, postoji određeni način na koji se ova kava pije. Naime, kava se prije serviranja prelije preko sladoleda. Neki više vole koristiti žličicu dok neki umjesto toga polako pijuckaju mješavinu. U Italiji, Affogato se obično služi poslije ručka ili večere.
Tekst je preuzet s Journal.rs
Foto: Instagram (@haniyal_assundus, @caffeaffogatosg, @thecoffeelifestyle, @massimo.gelato_bkk, @wearepead)