Izdvojili smo top 15 najboljih pjesama s Eurosonga svih vremena
Izdvojili smo top 15 najboljih pjesama s Eurosonga svih vremena

Izdvojili smo top 15 najboljih pjesama
s Eurosonga svih vremena

Eurosong, najveće glazbeno natjecanje na svijetu, iznjedrio je brojne legendarne pjesme i izvođače. Prvi Eurosong održan je 1956. i pobijedila je Švicarska. Od tad do danas, natjecanje je održano svake godine, osim 2020. kada je bilo otkazano zbog pandemije, što znači da imamo 70 pobjedničkih pjesama, kojima će se večeras pridružiti još jedna. Ako je vjerovati kladionicama te atmosferi koja vlada Hrvatskom, ali i Europom, najveću šansu za pobjedu ima upravo naš predstavnik – Baby Lasagna s pjesmom Rim Tim Tagi Dim!

Baby Lasagna

Fun facts

Najviše pobjeda na Eurosongu ima Irska, njih sedam, te je čak jedina država koja je tri puta pobijedila uzastopno (1992., 1993., 1994.). Sa šest pobjeda ih prati Švedska, čija je predstavnica Loreen pobijedila dva put, baš kao i irski predstavnik Johnny Logan. Zanimljivost je i da su naši susjedi, Srbija jedini osvojili Eurosong u prvoj godini natjecanja kao samostalna država, iako su se prethodno natjecali kao dio Jugoslavije te Srbije i Crne gore. Za usporedbu, Portugal je zemlja koja je najduže morala čekati na svoju pobjedu, osvojivši Eurosong 53 godine nakon što su se prvi put natjecali. Austrija je zemlja koja je najviše čekala između svoje dvije pobjede. Prvi put 1966., a drugi put 2014.

Ako se pitate koja zemlja je osvojila najviše bodova u povijesti natjecanja to je Portugal i predstavnik Salvador Sobral s pjesmom Amar pelos dois 2017. kada je zaradio 758 bodova. Gigliola Cinquetti s pjesmom Non ho l’età 1964. predstavljala je Italiju i drži rekord za najveću pobjedu u postotku, dobivši čak tri puta više bodova od drugoplasiranog (49 u usporedbi sa 17). 

Svake godine pobjedi jedna država, no 1969. pobijedilo ih je četiri! Španjolska, Velika Britanija, Nizozemska i Francuska tako su podijelile prvo mjesto.

S obzirom na bogatu povijest Eurosonga i brojne pjesme koje godinama slušamo, odlučili smo izdvojiti naših najboljih 15 pjesama s natjecanja. Uključili smo samo pjesme koje su pobijedile.

15. Arcade – Duncan Laurence (Nizozemska)

Nizozemska je osigurala pobjedu 2019. s pjesmom Arcade kantautora Duncana Laurencea. Otkad je izašla do kraja natjecanja je bila prva na kladionicama te je naposljetku i pobijedila. Arcade je pjesma koji mnogi fanovi Eurosonga obožavaju, a nakon što je 2020. postala viralna na TikToku, postala je i najslušanija pjesma s Eurosonga na Spotifyju, a prošle godine i prva pjesma s Eurosonga u 25 godina koja je došla na američku Billboard Hot 100 glazbenu ljestvicu.

14. Fly on the Wings of Love – Olsen Brothers (Danska)

Danski pop-rock duo Olsen Brothers osvojio je Eurosong 2000. godine. Pjesma je bila na ljestvicama u mnogim skandinavskim zemljama, a zanimljivo je da nitko nije očekivao da će pobijediti. Fly on the Wings of Love je spora ljubavna balada koju izvode dva najstarija predstavnika natjecanja. Međutim, pjesma se i dandanas pjevuši.

13. Only Teardrops – Emmelie de Forest (Danska)

Only Teardrops je sedma najpreuzimanija pjesma s Eurosonga u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje je bila jako popularna. Riječ je o pjesmi Emmelie de Forest s kojom je predstavljala Dansku na Eurosongu 2013. također u Malmöu u Švedskoj te s kojom je i pobijedila. Zarazna pjesma ima preko 40 milijuna pregleda na YouTubeu, a nema sumnje da je jedna od onih koje se pamte.

12. Rock Me – Riva (Jugoslavija)

Možda smo malo pristrani, ali ne možemo ne uključiti pjesmu kojom je Jugoslavija pobijedila 1989. godine koju je pjevala naša grupa Riva s Emilijom Kokić na čelu. Rock Me je dandanas na repertoaru svake zabave u našoj zemlji, a nadamo se kako Riva neće zadugo biti jedini koji su Eurosong doveli u Zagreb.

11. Euphoria – Loreen (Švedska)

Veliki eurovizijski hit bio je i Euphoria, švedske predstavnice Loreen. Pjevačica je Švedsku s tom pjesmom dovela do pobjede 2012., a drugi put, prošle godine s pjesmom Tattoo. Ta pjesma još uvijek je obavijena kontroverzom te je mnogi nisu smatrali svojim pobjednikom, no Euphoria ima sasvim drugu priču. Nema sumnje da je riječ o jednoj od najboljih pjesama s Eurosonga ikad.

10. Zitti e Buoni – Måneskin (Italija)

Nakon ABBE i Celine Dion, globalno najpoznatiji predstavnici s Eurosonga su Måneskin . Talijanski bend osvojio je natjecanje 2021. s pjesmom Zitti e Buoni. Odavno nije vladala tolika ludnica za pjesmom i predstavnicima kolika je vladala za Måneskinom. Zitti e Buoni je rock pjesma na talijanskom koju je pratio i odličan nastup, a pogotovo karizma glavnog vokala Damiana Davida. Članovi benda su postali i prvi pobjednici rođeni u 21. stoljeću (izuzev Davida). Måneskin je nakon Eurosonga stekao globalnu slavu nastupajući na američkim dodjelama nagrada, bili su nominirani za Grammy, a David je nedavno i prvi put prošetao red carpetom Met Gale.

9. Save Your Kisses for Me – Brotherhood of Man (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Jedna od najpoznatijih pjesama s kojima je Ujedinjeno Kraljevstvo pobijedilo na Eurosongu je Save Your Kisses for Me iz 1976. godine. Pjesma je postala globalni hit, zasjevši na broj jedan brojnih glazbenih ljestvica. Također je i jedna od najprodavanijih pjesama s Eurosonga svim vremena.

8. Ne partez pas sans moi – Celine Dion (Švicarska)

Mnogi ne znaju da je svjetski poznata diva Celine Dion svoju karijera započela upravo na pozornici Eurosonga. Naime, s pjesmom na francuskom jeziku, Ne partez sans moi predstavljala je Švicarsku (i pobijedila) 1988. godine. Na kraju glasovanja, pjesma je dobila 137 bodova, nadmašivši pjesmu iz Ujedinjenog Kraljevstva za samo jedan bod u jednom od najbližih plasmana u povijesti Eurosonga.

7. Fairytale – Alexandar Rybak (Norveška)

Još jedna pjesma koja je neizostavna kao jedna od najboljih s Eurosonga je i Fairytale Alexandra Rybaka s kojom je Norveška pobijedila 2009. godine. Mladi Alex zaludio je obožavateljice, pjesma je otpočetka bila favorit, a tko će zaboraviti i solo violine. Rane 2000-e tu zaista bile zlatno doba Eurosonga.

6. Satellite – Lena (Njemačka)

Zadnji put kada je Njemačka pobijedila na Eurosongu bilo je 2010. s pjesmom Satellite. Simpatična Lena izvela je zaraznu pjesmu i osvojila cijelu Europu. Satellite je postao globalni hit te najbrže prodavano digitalno izdanje u Njemačkoj.

5. Molitva – Marija Šerifović (Srbija)

Regionalna zvijezda Marija Šerifović najpoznatija je po tome da je po prvi put donijela Eurosong u Srbiju, pobjedivši 2007. Njezinu pjesmu Molitva stavili smo na visoko peto mjesto na našoj listi jer jednostavno tako i zaslužuje. Molitva je također, prva pjesma od 1998. koja je pobijedila, a da nije na engleskom jeziku.

4. Hold Me Now – Johnny Logan (Irska)

Poznati Johnny Logan postao je prva osoba koja je Eurosong osvojila dvaput. Nakon njega, jedino je to uspjelo poći za rukom Loreen. Loganova Hold Me Now s kojom je predstavljao Irsku 1987. godine daleko je i njegova najpoznatija. Riječ je o pjesmi koju fanovi Eurosonga silno vole te jednom prilikom bila proglašena i trećom najboljom pjesmom s natjecanja od strane fanova.

3. Waterloo – ABBA (Švedska)

Jedna od najpoznatijih pjesama s Eurosonga svih vremena je zasigurno Waterloo s kojom je švedska grupa ABBA pobijedila 1974. godine. ABBA je uz to i najpoznatiji i najuspješniji predstavnik Eurosonga. Waterloo je i dospio u top 10 glazbene ljestvice u Americi.

2. My Number One – Helena Paparizou (Grčka)

My Number One pjesma je s kojom je Helena Paparizou osigurana Grčkoj pobjedu na Eurosongu 2005. godine. Pjesma je još uvijek veliki hit diljem Europe te neizostavan dio svakog dobrog partyja. Pjesma je poznata po tome što elemente tradicionalne grčke glazbe stavlja u okruženje suvremene plesne glazbe zbog čega i je toliko privlačna.

1. Wild Dances – Ruslana (Ukrajina)

Kao najbolju pjesmu u povijesti Eurosonga odabrali smo Wild Dances od Ruslane. Pjesma je Ukrajini donijela pobjedu 2004. godine. Wild Dances je često smatrana jednom od najboljih pjesama tog natjecanja, a korištena je i kao soundtrack u popularnoj videoigrici GTA IV.

Foto: Profimedia, Martina Movrić

Učitati još
Zatvori