Restoran Takenoko otvoren je na novoj adresi. Prvi smo zavirili u novi, veći prostor u centru grada
Restoran Takenoko otvoren je na novoj adresi. Prvi smo zavirili u novi, veći prostor u centru grada

Restoran Takenoko otvoren je na novoj adresi. Prvi smo zavirili u novi, veći prostor u centru grada

Prvi zagrebački japanski restoran Takenoko otvoren prije 20 godina, nedavno se iz Gundulićeve preselio na novu adresu i s radom započeo sredinom ovog tjedna. Novi prostor, također smješten u centru Zagreba, točnije u Preradovićevoj 22, gotovo je duplo veći, impozantniji i nudi brojne novitete kojima će se ljubitelji japanske hrane i kulture posebno obradovati.

Glavni razlog za preseljenje, otkrili su nam vlasnici, leži u činjenici da su kroz poslovanje shvatili kako im je potreban veći i funkcionalniji prostor koji, između ostalog, uključuje i private dining prostorije. Rješenje su pronašli u zgradi gdje se u prošlom stoljeću nalazila mesnica, a koji je više od 15 godina zjapio prazan. Sada je uređen elegantno, uključuje ujedno i japanske elemente i s detalje koji odaju počast arhitekturi starog vremena.

Takenoko
Takenoko
Takenoko

Impozantni lusteri i crveni baršunasti zastori

Kompletna adaptacija prostora prepuštena je zagrebačkom studiju za arhitekturu i dizajn interijera Stairwell&Loft koji su bili zaduženi i za uređenje Takenoka na staroj adresi. Prostor velik oko 400 kvadrata je podijeljen u nekoliko cjelina. Prednji dio restorana izložen je ulici, u srednjem dijelu nalazi se veliki šank i kuhinja koja je otvorena pa gosti mogu uživati i u cooking showu kuhara. Potom slijedi dio koji je namijenjen privatnim zabavama i proslavama, a nakon njega još jedna prostorija s teppanyaki stolom, odnosno japanskim roštiljem, koji je veliki hit u svijetu.

Što se interijera tiče, dizajneri nisu doslovno slijedili temu japanskog restorana koji karakterizira minimalizam i jednostavnost bez puno detalja. Želja im je bila dizajnirati prostor koji odiše atmosferom i u kojem se gost dobro osjeća. Postigli su to s puno vrsta prigušive rasvjete – zato je posjet novom Takenoku posebno dojmljiv kada sunce padne, a impozantni lusteri kreiraju pomalo teatralnu atmosferu zajedno s crvenim baršunastim zastorima. Osim njih i plavih barskih stolaca, riječ je o koloristički prilično suzdržanom prostoru.

Takenoko
Takenoko
Takenoko
Takenoko
Takenoko

Noviteti u kuhinji

Osim novog prostora, koji sada nudi čak 100 sjedećih mjesta i dva odvojena prostora za private dining, Takenoko je uveo i nekoliko novosti u samu kuhinju. Iako je prepoznatljiv po japanskim jelima baziranima na ribi, u ponudu uključuju i cijeli niz mesnih jela, posebno steakova. Hranu će pripremati na ekskluzivnom Binchotan ugljenu, koji se naziva i japanskim zlatom. Poseban je po tome što je bez dima, bez mirisa i jedan od najduže gorućih ugljena. Kako ima visok postotak ugljika, osigurava postizanje temperatura čak i iznad 800 stupnjeva. Na taj se način meso pečeno na ovom ugljenu ‘šokira’, a pri pripremi ostaje znatno sočnije iznutra. U suradnji s mesnicom The Meat, Takenoko će posluživati hrvatsko meso odležano 60 dana iz Slavonije, nekoliko argentinskih steakova te Kobe govedinu koja dolazi direktno s japanske farme čiji je vlasnik Seido Hirooka.

Takenoko
Takenoko

Ako poželite uživati u dvosatnom showu uz teppanyaki chefa, i to je odsad moguće u Takenoku, uz prethodnu rezervaciju. Naime, u odvojenom dijelu restorana nalazi se veliki teppanyaki roštilj oko kojeg može sjediti 8 do 10 gostiju. Moguće je odabrati jedan od tri menija – riblji, mesni i miješani te uz odabrano društvo uživati u jelima koje će ispred vas pripremati chef, a ujedno vas i zabaviti pokojim trikom, poput žongliranja s namirnicama.

Dodatne informacije

Lokacija: Preradovićeva 22, Zagreb

Radno vrijeme: od ponedjeljka do subote, od 12 do 00 h

Telefon: 01 6463 385

Rezervacije: takenoko.hr/rezervacija

Učitati još
Zatvori