Megalopolis je jedan od najgore ocijenjenih filmova Francisa Forda Coppole. A baš je taj žarko želio snimiti
Megalopolis je jedan od najgore ocijenjenih filmova Francisa Forda Coppole. A baš je taj žarko želio snimiti

Megalopolis je jedan od najgore ocijenjenih filmova Francisa Forda Coppole. A baš je taj žarko želio snimiti

Proslavljeni redatelj Francis Ford Coppola posljednjih je godina imao jednu misiju – ovu zemlju ne napustiti bez da je snimio film čiji je scenarij nastao još 1980-ih. Riječ je o SF drami naslovljenoj Megalopolis, koja je od 26. rujna dostupna i u našim kinima. Coppola je toliko žarko želio snimiti ovaj film da je spremno prodao dio posjeda u Kaliforniji te time namakao 120 milijuna dolara kako bi ostvario potpunu kreativnu slobodu.

Svjetska premijera filma odvila se na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, gdje se film našao u konkurenciji za glavnu nagradu. Ista mu je izmakla, a izmakle su i očekivane pohvale na račun novog. Štoviše, mnogi su ga spremno ubrajali u njegova najgora ostvarenja, ako izuzmemo rane radove. Životni projekt tako se pretvorio u fijasko…

Sam redatelj se s istima odlučio obračunati na sebi svojstven način pa je u službeni najavni video uvrstio i citate kritičara koji su negativno ocijenili njegova prijašnja ostvarenja, kao što su The Godfather i Apocalypse Now, želeći dati do znanja kako mnogi i danas griješe u svojoj procjeni. Ispostavilo se kako korišteni citati nisu bili dijelovi stvarnih kritika, već su generirani putem umjetne inteligencije pa je spomenuti video uklonjen.

Megalopolis
Megalopolis

Zašto je želio snimiti ovaj film?

No, o čemu se uopće radi u filmu koji je Coppola toliko žarko želio snimiti? Njegova radnja proizlazi iz povlačenja paralela između pada Rima i budućnosti Sjedinjenih Država.

Arhitekt želi izgraditi utopijski New York od temelja nakon razarajuće katastrofe – tako glasi premisa. Projekt iz strasti možda je suviše slaba riječ za Megalopolis, film za koji je viziju dobio prije četiri desetljeća. Coppola je još 1983. godine napisao čak 400 stranica za film – prema njegovim riječima, bili su to fragmenti scenarija.

Ova SF drama je umalo i snimljena početkom 2000-tih. Nastalo je oko 30 sati materijala, a na audicijama za uloge našli su se i Leonardo DiCaprio, Robert De Niro, Russell Crowe te Uma Thurman. Budžet za film tada je iznosio 80 milijuna dolara, ali sve se promijenilo nakon 11. rujna 2001.godine – zbog bliske veze premise filma i stvarnih događaja u New Yorku, Megalopolis je odgođen do daljnjeg.

Megalopolis
Megalopolis

Gdje je nastao problem?

Dvadesetak godina kasije san je postao stvarnost. Naposljetku, glumačku ekipu predvodi Adam Driver, a na velikom platnu mu se pridružuju Giancarlo Esposito, Aubrey Plaza, Shia LaBeouf, i Dustin Hoffman.

Službeni opis radnje glasli ovako: Grad Novi Rim mora se promijeniti što uzrokuje sukob između Cezara Katiline, genijalnog umjetnika koji traži put do utopijske budućnosti te njegovog suparnika, šturog gradonačelnika Franklina Cicerona. Između njih dvojice nalazi se Julija Ciceron, gradonačelnikova kćerka čija ljubav prema Cezaru razdire njezinu odanost prema obojici te ju tako tjera da sama otkrije što čovječanstvo uistinu zaslužuje…

Jasna je podjela na dva tabora kada su recenzije u pitanju. No, zanimljivo je da su pripadnici oba više usmjereni na samog redatelja nego na ono što film donosi. Za jedne je dobar – jer ga je napravio Coppola, za druge je potpuno uzaludno trošenje novaca jer ga je napravi Coppola. Čini se kako će na kraju presuditi publika! Na kraju dana, to je bio slučaj i redateljevim prijašnjim ostvarenjima, a danas slavnim djelima.

Novi (i manje kontroverzni) najavni video film Megalopolis čeka vas u nastavku:

Foto: IMDb

Učitati još
Zatvori