Prvi susreti beba s krutom hranom za većinu roditelja predstavljaju vrlo stresan period. Oprečne i zbunjujuće informacije kojih je pun internet, nedovoljno znanja o namirnicama i njihovoj pripremi, razni strahovi povezani uz zagrcavanje ili gušenje, a u konačnici i strah hoće li beba pojesti dovoljno – sve su to uobičajeni problemi novih mama i tata. Ako k tome još dodamo nedostatak ideja kada je riječ o pripremi obroka, dolazimo do vrlo zbunjenih roditelja pred razdobljem koje bi trebalo biti sve samo ne razlog stresa i panike.
Da bi roditelji bili opušteni u cijelom tom procesu, važno je da se educiraju i da se uvijek imaju kome obratiti ako bilo gdje “zapne”. Upravo nedostatak važnih informacija i recepata okupljen na jednom mjestu nedostajao je jednoj mami na početku dohrane sa svojim djevojčicama, a upravo je ona danas autorica prve hrvatske BLW kuharice za bebe.
Mamina mala BLW kuharica
„Mamina mala BLW kuharica“ nova je kuharica koja predstavlja trend u prehrani beba zvan BLW (baby-led weaning), odnosno beba vođa dohrane, koji sve više privlači značajnu pažnju stručnjaka i roditelja. Autorica knjige, Emina Grčić, mama je dvjema djevojčicama koja se i sama dva puta našla u situaciji da joj nedostaje ideja i inspiracije, kao i stručnih savjeta objedinjenih na jednom mjestu – na hrvatskom jeziku. Skupljajući ideje i pripremajući obroke za svoje djevojčice, odlučila je objediniti recepte i fotografirati sve njihove ukusne obroke kako bi olakšala drugima u istoj situaciji.
Na 236 stranica nalazi se 100 recepata s fotografijama, svi recepti su ukusni, praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremu. Osmišljeni su tako da ih se bebi može ponuditi od početka dohrane, odnosno sa 6 i više mjeseci starosti, pa sve do kraja dohrane, ali i kasnije. U kuharici se tako nalaze recepti za palačinke, variva, muffine, zdravi kruh, prvu bebinu pizzu ili prvu rođendansku tortu.
Edukacija i inspiracija
Prvi je dio teorijski i sadrži opis načina dohrane beba prema BLW metodi te daje temeljne informacije o sigurnoj, opuštenoj dohrani. Preostala su tri dijela recepti, prijedlog cjelokupnog obroka te prijedlog uvođenja pojedinih namirnica u prehranu, ovisno o dobi djeteta. Recepti i savjeti prilagođeni su mamama koje prvi put započinju proces dohrane svoje bebe ili mamama koje su već prolazile proces dohrane kašicama, ali sada žele prijeći na dohranu komadima.
Knjiga nudi i najbitnije informacije o nutritivnim potrebama bebe postajući tako dragocjen edukativni resurs. Knjiga je zamišljena kao pomoć svim roditeljima koji su u potrazi za idejama i inspiracijom kada je u pitanju jelo beba i male djece. U knjizi se nalaze jednostavni, brzi, zdravi i ukusni recepti za prehranu beba.
Više o knjizi i samom blw pristupu možete saznati na Emininoj web stranici, gdje možete i naručiti knjigu.
3 recepta iz kuharice
Muffini s jagodama
Sastojci:
- 240 g pirova brašna
- 60 g bademovog brašna ili mljevenih badema
- 10 g praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 jaje
- 170 g maslinova ulja
- 125 g zobenog mlijeka
- 50 g zobenih pahuljica
- 200 g jagoda narezanih na kockice
Priprema:
- Pomiješaj pirovo brašno, bademovo brašno (ili mljevene bademe), prašak za pecivo i cimet.
- U zasebnu zdjelu stavi jaje, ulje, mlijeko i zobene pahuljice.
- Pomiješaj suhe i mokre sastojke.
- Nasjeckaj jagode na male kockice te umiješaj u prethodnu smjesu.
- Kalup za mafine lagano naulji tankim slojem maslinovog ulja, ja sam radila u silikonskom kalupu i nisu mi trebale papirnate košarice.
- Peci 25 minuta na 170 stupnjeva.
Palačinke od blitve i banane
Sastojci:
- 10-ak listova blitve
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 žlice svježeg sira
- 1 banana
- 5 žlica pirova brašna
- maslinovo ulje za pečenje
Priprema:
- Blitvu operi, nasjeckaj na veće komade i kratko blanširaj u prokuhanoj vodi, ocijedi i nasjeckaj na grubo.
- U blender stavi jaje, prašak za pecivo, nasjeckanu blitvu, svježi sir, bananu, brašno i kratko miksaj. Brašno se dodaje po potrebi da bi se smjesa zgusnula.
- Ako smjesa nije dovoljno gusta nakon vađenja iz blendera, dodaj još brašna i izmiješaj pjenjačom.
- Palačinke peci u tavi na malo maslinova ulja s obje strane.
Tjestenina sa sardinama
Sastojci:
- 250 g tjestenine od pira
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 nasjeckani češanj češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 manja rajčica, narezana na kockice
- 1 konzerva sardina
- 1 žlica parmezana
- papar, bosiljak, vlasac
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj prema uputama i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala.
- Sardine procijedi, nareži na komadiće te ostavi sa strane.
- Usitnjeni češnjak kratko pirjaj na maslinovu ulju na laganoj temperaturi. Pazi da ne zagori i poprimi smeđu boju!
- Dodaj koncentrat rajčice i sve dobro primiješaj. Ubaci svježu rajčicu narezanu na kockice i pirjaj 1-2 minute.
- Dodaj sardine i tjesteninu s vodom pa pirjaj oko 2 minute.
- Dodaj papar, bosiljak i vlasac. Dobro izmiješaj i pirjaj oko 3 minute.
- Makni posudu sa štednjaka i dodaj parmezan, promiješaj.
- Po želji pospi sitno nasjeckanim bosiljkom.
Emina ideje za obroke i recepte objavljuje i na svom Instagram profilu blw.mama.lab.
Foto: Emina Grčić, Kristijan Radeka