Prvi susreti beba s krutom hranom za većinu roditelja predstavljaju vrlo stresan period. Oprečne i zbunjujuće informacije kojih je pun internet, nedovoljno znanja o namirnicama i njihovoj pripremi, razni strahovi povezani uz zagrcavanje ili gušenje, a u konačnici i strah hoće li beba pojesti dovoljno – sve su to uobičajeni problemi novih mama i tata. Ako k tome još dodamo nedostatak ideja kada je riječ o pripremi obroka, dolazimo do vrlo zbunjenih roditelja pred razdobljem koje bi trebalo biti sve samo ne razlog stresa i panike.
Da bi roditelji bili opušteni u cijelom tom procesu, važno je da se educiraju i da se uvijek imaju kome obratiti ako bilo gdje “zapne”. Upravo nedostatak važnih informacija i recepata okupljen na jednom mjestu nedostajao je jednoj mami na početku dohrane sa svojim djevojčicama, a upravo je ona danas autorica prve hrvatske BLW kuharice za bebe.
Mamina mala BLW kuharica
„Mamina mala BLW kuharica“ kuharica je koja predstavlja trend u prehrani beba zvan BLW (baby-led weaning), odnosno beba vođa dohrane, koji sve više privlači značajnu pažnju stručnjaka i roditelja. Autorica knjige, Emina Grčić, mama je dvjema djevojčicama koja se i sama dva puta našla u situaciji da joj nedostaje ideja i inspiracije, kao i stručnih savjeta objedinjenih na jednom mjestu – na hrvatskom jeziku. Skupljajući ideje i pripremajući obroke za svoje djevojčice, odlučila je objediniti recepte i fotografirati sve njihove ukusne obroke kako bi olakšala drugima u istoj situaciji.
Stiže nam drugo, dopunjeno izdanje kuharice
U kuharici se nalazi 100 recepata s fotografijama, svi recepti su ukusni, praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremu. Osmišljeni su tako da ih se bebi može ponuditi od početka dohrane, odnosno sa 6 i više mjeseci starosti, pa sve do kraja dohrane, ali i kasnije.
Mamina mala BLW kuharica rasprodana je nakon 5 mjeseci od izlaska iz tiska, a sada nam stiže i drugo, dopunjeno izdanje. Drugo izdanje Mamine male BLW kuharice prošireno je sadržajem svih recepata te posebnim sadržajem koji popisuje 68 namirnica i upućuje na objašnjenja kako ih ponuditi i prilagoditi dobi djeteta. U kuharici se tako nalaze recepti za palačinke, variva, muffine, zdravi kruh, prvu bebinu pizzu ili prvu rođendansku tortu.
Drugo izdanje kuharice od početka listopada bit će dostupno u redovnoj prodaji u knjižarama diljem Hrvatske po cijeni od 42 eura.
Edukacija i inspiracija – još neke novosti
Prvi je dio teorijski i sadrži opis načina dohrane beba prema BLW metodi te daje temeljne informacije o sigurnoj, opuštenoj dohrani. U teorijskom dijelu dodan je dio pod naslovom “podjela odgovornosti” u kojem se govori o odgovornosti roditelja i odgovornosti djeteta za vrijeme dohrane. Dodane su i Mamine male tajne u kojima autorica otkriva male trikove, primjerice, na koje se načine jaje može zamijeniti drugom namirnicom kako bi recept bio prikladan i za dohranu djece alergične na jaja, ili, recimo, koji je točan omjer palente i vode, što je vrlo važno kako bi se ohlađena palenta mogla narezati na željene oblike i takva ponuditi bebi – odnosno prilagoditi dobi.
Preostala su tri dijela recepti, prijedlog cjelokupnog obroka te prijedlog uvođenja pojedinih namirnica u prehranu, ovisno o dobi djeteta. Recepti i savjeti prilagođeni su mamama koje prvi put započinju proces dohrane svoje bebe ili mamama koje su već prolazile proces dohrane kašicama, ali sada žele prijeći na dohranu komadima. Na samom kraju knjige dodano je kazalo. Kao poseban dodatak, tu je i nekoliko rečenica i misli koje je autorica htjela uputiti svakoj mami u čije ruke dođe njena kuharica.
Knjiga nudi i najbitnije informacije o nutritivnim potrebama bebe postajući tako dragocjen edukativni resurs. Knjiga je zamišljena kao pomoć svim roditeljima koji su u potrazi za idejama i inspiracijom kada je u pitanju jelo beba i male djece. U knjizi se nalaze jednostavni, brzi, zdravi i ukusni recepti za prehranu beba.
Više o knjizi i samom BLW pristupu možete saznati na Emininoj web stranici, gdje možete i naručiti knjigu.
3 recepta iz kuharice
Muffini s jagodama
Sastojci:
- 240 g pirova brašna
- 60 g bademovog brašna ili mljevenih badema
- 10 g praška za pecivo
- 1 žličica cimeta
- 1 jaje
- 170 g maslinova ulja
- 125 g zobenog mlijeka
- 50 g zobenih pahuljica
- 200 g jagoda narezanih na kockice
Priprema:
- Pomiješaj pirovo brašno, bademovo brašno (ili mljevene bademe), prašak za pecivo i cimet.
- U zasebnu zdjelu stavi jaje, ulje, mlijeko i zobene pahuljice.
- Pomiješaj suhe i mokre sastojke.
- Nasjeckaj jagode na male kockice te umiješaj u prethodnu smjesu.
- Kalup za mafine lagano naulji tankim slojem maslinovog ulja, ja sam radila u silikonskom kalupu i nisu mi trebale papirnate košarice.
- Peci 25 minuta na 170 stupnjeva.
Palačinke od blitve i banane
Sastojci:
- 10-ak listova blitve
- 1 jaje
- ½ žličice praška za pecivo
- 2 žlice svježeg sira
- 1 banana
- 5 žlica pirova brašna
- maslinovo ulje za pečenje
Priprema:
- Blitvu operi, nasjeckaj na veće komade i kratko blanširaj u prokuhanoj vodi, ocijedi i nasjeckaj na grubo.
- U blender stavi jaje, prašak za pecivo, nasjeckanu blitvu, svježi sir, bananu, brašno i kratko miksaj. Brašno se dodaje po potrebi da bi se smjesa zgusnula.
- Ako smjesa nije dovoljno gusta nakon vađenja iz blendera, dodaj još brašna i izmiješaj pjenjačom.
- Palačinke peci u tavi na malo maslinova ulja s obje strane.
Tjestenina sa sardinama
Sastojci:
- 250 g tjestenine od pira
- 3 žlice maslinova ulja
- 1 nasjeckani češanj češnjaka
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 manja rajčica, narezana na kockice
- 1 konzerva sardina
- 1 žlica parmezana
- papar, bosiljak, vlasac
Priprema:
- Tjesteninu skuhaj prema uputama i sačuvaj malo vode u kojoj se kuhala.
- Sardine procijedi, nareži na komadiće te ostavi sa strane.
- Usitnjeni češnjak kratko pirjaj na maslinovu ulju na laganoj temperaturi. Pazi da ne zagori i poprimi smeđu boju!
- Dodaj koncentrat rajčice i sve dobro primiješaj. Ubaci svježu rajčicu narezanu na kockice i pirjaj 1-2 minute.
- Dodaj sardine i tjesteninu s vodom pa pirjaj oko 2 minute.
- Dodaj papar, bosiljak i vlasac. Dobro izmiješaj i pirjaj oko 3 minute.
- Makni posudu sa štednjaka i dodaj parmezan, promiješaj.
- Po želji pospi sitno nasjeckanim bosiljkom.
Emina ideje za obroke i recepte objavljuje i na svom Instagram profilu blw.mama.lab.
Foto: Emina Grčić, Kristijan Radeka