Crêpe brûlée, recept za ovu poslasticu koja sjedinjuje nježnu, tanku teksturu palačinki s karameliziranim šećerom karakterističnim za klasični crème brûlée, na svom je Instagram profilu podijelila Kristina Štriga (Cellulite factory). Priprema se s ljubavlju i jednostavnošću, te je idealna za posebne prigode ili kao neodoljiva poslastica kojim ćete razmaziti sebe i svoje najdraže. Upustite se u pripremu već ovog vikenda, evo uputa…
Crepe brulee
Sastojci:
- 2 jaja
- 1 žlica šećera
- 250 ml mlijeka
- 50 ml gazirane vode
- Prstohvat soli
- 120 g glatkog brašna
Punjenje:
- 2 žumanjaka
- 10 g gustina
- 70 g vanilin šećera
- 200 ml mlijeka
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Priprema:
1. U zdjeli sjedinite jaja, šećer, 100 ml mlijeka i brašno. Dodajte ostatak mlijeka i vodu te miješajte dok se sastojci ne sjedine.
2. Na jakoj vatri zagrijte lagano nauljenu tavu za palačinke. Izgrabite smjesu na tavu i okrećite tavu kružnim pokretima kako bi se smjesa jednoliko rasporedila.
3. Pecite palačinku dok dno ne posmeđi. Odvojite palačinku od tave lopaticom, okrenite i kratko pecite drugu stranu. Slažite na pladanj.
4. U zdjelici sjedinite žumanjke, gustin i šećer. Dodajte 80 ml mlijeka i miješajte dok ne razbijete sve grudice. U loncu zakuhajte ostatak mlijeka do vrenja. Smanjite vatru i uz miješanje ulijte smjesu sa žumanjcima. Kuhajte uz miješanje dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta.
5. Maknite kremu s vatre, prebacite u zdjelicu, pokrijte plastičnom folijom i ostavite 10 minuta da se ohladi.
6. Svaku palačinku premažite s dvije žlice kreme i zarolajte. Posipajte šećerom, karamelizirajte šećer brenerom i poslužite. (Ako nemate brener, možete karamelizirati šećer u pećnici tako da palačinke posložite na lim, zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva s uključenim gornjim grijačem i pecite 1 min da se rastopi šećer.)
Recept nam donosi Kristina Štriga. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Kristina Štriga