Malo Marble, malo Nebo, malo Knebu: Ovaj spoj restorana i vina bio je recept za savršenu večer
Malo Marble, malo Nebo, malo Knebu: Ovaj spoj restorana i vina bio je recept za savršenu večer

Malo Marble, malo Nebo, malo Knebu: Ovaj spoj restorana i vina bio je recept za savršenu večer

Nedavno otvoren Stakehouse Marble u Novom Zagrebu u kratkom se periodu nametnuo kao omiljena lokacija u metropoli za ljubitelje vrhunskog mesa, a prostor velik čak 500 kvadrata idealan za održavanje događanja raznih vrsta. Upravo smo u Marbleu prije nekoliko tjedana bili na predstavljanju vina Haiku5 iz vinarije Šoškić, a potom i na prvoj tematskoj večeri koju je Marble tim organizirao. Riječ je o gostovanju riječkog restorana Nebo, ovjenčanog Michelinovom zvjezdicom. Šest sljedova vrhunskih jela (Marble tim je pripremao mesna, a Nebo riblja) pratila su vina iz nove hercegovačke vinarije Knebu i tako je osim zanimljive igre riječima, ova večera pružila i zanimljive okuse na tanjurima i u čašama.

Marble, Nebo, Knebu
Meni
Marble, Nebo, Knebu
Kvarnerski ceviche: kozice, capesante, salikornija

Nebo i Knebu

Za welcome drink posluživala su se dva vina – Knebu Rose 2022 i White Cuvee 2023., a ono što je posebno kod vina ove vinarije, doznali smo, jest da se Knebu vinogradi u Tomislavgradu prostiru od 900 do 965 metara nadmorske visine što ih svrstava među najviše na svijetu. U takvim ekstremnim uvjetima grožđe dozrijeva sporije, ali daje izvrsne rezultate. Stremljenje prema gore, uzdizanje prema nebu, rast loze te sazrijevanje simbolički predstavljaju put prema nečem višem – k nebu. Od tuda dolazi i samo ime brenda.

Za prvi slijed (vjerojatno i najukusniji na cijeloj večeri) bio je zadužen restoran Nebo, predvođen chefom Denijem Srdočem i cheficom Gabrielom Filcom. Restoran Nebo jedini je restoran u Rijeci s Michelinovom zvjezdicom, a kreativna jela spajaju Mediteran i hrvatsku tradiciju te moderne i tradicionalne elemente. Nebo se nalazi u Hilton resortu u Rijeci, gdje ćete uživati u najboljoj riječkoj fine dining lokaciji uz degustacijski meni i vinsku pratnju. Za gostovanje u restoranu Marble pripremili su kvarnerski ceviche u kojem su bile kozice, capesante i salikornija. Sjajno hladno predjelo pratio je Knebu Traminac 2021.

Marble, Nebo, Knebu
Wagyu tataki, luk, dashi, chilli i medvjeđi luk
Marble, Nebo, Knebu
Knebu White Cuvee 2022

Puževi i bijelo iz mora

Koliko Marble pažnje pridaje pripremi vrhunskog mesa dokazao je drugi slijed koji je uključivao wagyju tataki, luk, dashi, chilli i medvjeđi luk. Iako smo očekivali da jelo bude toplo, svidjelo nam se što je bilo hladno i osvježavajuće, a meso savršeno pečeno. Ovaj je slijed pratilo vino Knebu White Cuvee 222.

Marble tim pripremio je i sljedeće jelo – puževe s divljim šparogama, peršinom, yuzuom i češnjakom. Puževi nisu dominirali ovim toplim predjelom, najviše se osjetio intenzivan okus šparoga, a yuzu je učinio ovo jelo jednim od favorita večeri. Uz ovo smo jelo pili Knebu Sauvignon Blanc 2021.

Restoran Nebo bio je zadužen za sljedeći slijed nazvan ‘Bijelo iz mora’, a poslužili su nam brancina sa slanutkom i endivijom. Kremasti slanutak na dnu tanjura neočekivano se lijepo spajao s ribom… Knebu Chardonnay 2021 pratio je ovo jelo.

Marble, Nebo, Knebu
Escargot, divlje šparoge, peršin, yuzu, češnjak
Marble, Nebo, Knebu
Bijelo iz mora (brancin), slanutak i endivija
Marble, Nebo, Knebu
Dry age svinjski kare, cikorija, kamenica, dimljeni jus, crni tartuf

Uslijedio je Marble mesni slijed sačinjen od dry age svinjskog karea, cikorije, dimljenog jusa i crnog tartufa, a pratilo ga je vino Knebu Pinoar 2021. Za slatki kraj najprije smo popili koktel od ruma, banane, cimeta i ananasa, a potom kušali desert koji je pripremio restoran Nebo. Čokolada, karamela, lješnjak i kava bili su savršen spoj za završetak trosatne večere koja je stajala 150 eura. Odličnu hranu i vina u dupkom punom restoranu glazbom je pratio jazz sastav Joe Pandur Organic3. Umjesto zaključka, sve što možemo reći jest da jedva čekamo nove tematske večeri u Novom Zagrebu!

Marble, Nebo, Knebu
Koktel: rum, banana, cimet, ananas
Marble, Nebo, Knebu
Čokolada, karamela, lješnjak i kava

Foto: Journal

Učitati još
Zatvori