‘Šparoge su meni jedna od dražih namirnica i volim ih pripremljene na sve načine. Moji ukućani ne dijele baš isto mišljenje, ali u ovoj kombinaciji imaju zeleno svijetlo’, kaže Tonka Radić Čobanov za recept za kruh sa šparogama i jajima. Šparoge su jedna od najkvalitetnijih i najhranjivijih vrsta povrća pa nije čudno što su ih još i stari Rimljani nazivali ‘carskim povrćem’. Iskoristite najbolje njihovu sezonu!
Sastojci:
- 300 g glatkog brašna
- 3 jaja
- 120 g mlijeka
- 80 ml maslinovog ulja
- 1 vrećica praška za pecivo
- 100g Grana Padana
- 500g šparoga
- 3 tvrdo kuhana jaja
- sol i papar
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Postupak:
- Šparoge očistite, odstranite im vlaknasti dio i kuhajte u slanoj vodi s jajima oko 10 minuta. Stavite ih u zdjelu s ledom tako da ostanu zelene boje.
- 6 šparoga ostavite sa strane, a ostale nasjeckajte na kolutiće.
- U zdjeli umutite jaja sa žličicom soli i prstohvatom papra dok ne postanu pjenasta.
- Dodajte mlijeko i ulje te malo po malo brašno s praškom za pecivo i miješajte pjenjačom dok se sve ne poveže.
- Dodajte nasjeckane šparoge, naribani Grana Padano te sve zajedno promiješajte.
- Obložite kalup s papirom za pečenje.
- Izlijte polovicu pripremljene smjese.
- Staviti kuhana jaja.
- Drugom polovicom smjese prekrijte jaja, na njih stavite cijele šparoge i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180° 40 minuta.
- Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi prije posluživanja.
Recept nam donosi Tonka Radić Čobanov s bloga Tonkina kužina. Još odličnih recepata pronađite na njenom Instagram profilu.
Foto: Tonka Radić Čobanov