Naš najsunčaniji otok krije divnu vinariju koju želimo posjetiti kad stignu topliji dani
Naš najsunčaniji otok krije divnu vinariju koju želimo posjetiti kad stignu topliji dani

Naš najsunčaniji otok krije divnu vinariju koju želimo posjetiti kad stignu topliji dani

Hvar je uvijek dobra ideja za dobar odmor uz more, ali najduži i najsunčaniji otok u Jadranskom moru krije i toliko skrivenih dragulja! Jedan od njih je predivna vinarija Zlatan otok u malom selu Sveta Nedjelja na otoku Hvaru, okružena prekrasnim i jedinstvenim vinogradima na strmim južnim padinama otoka.

Zbog iznimne lokacije, ali i zbog proizvodnje vrhunskih vina od autohtonih hrvatskih sorti, ova je vinarija na našoj must-visit listi. Istražujući o njoj, pronašli smo još nekoliko razloga zbog kojih jedva čekamo stići na ovu jedinstvenu lokaciju. Ipak, morat ćemo pričekati sredinu svibnja!

Ideja vodilja

Osnivač vinarije Zlatan Plenković, ribar rođen selu Sveta Nedjelja, prvu je bocu napunio 1986. godine kada je osnovao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo. Njegovu su ostavštinu preuzela djeca te danas posjeduju više od 120 hektara vinograda na otoku i kopnu te proizvode 800 tisuća boca godišnje (vrhunska i kvalitetna bijela, rosé, crna i desertna vina) koje plasiraju na domaće i inozemno tržište. Jedan dio vina odležava u jedinstvenom podrumu koji se nalazi 70 m pod zemljom u kojem je stalna temperatura 11–12 °C.

Ideja vodilja u Zlatan otoku uvijek je bila promicati hrvatsko vino i vinarstvo te iskoristiti potencijal specifičnog dalmatinskog kraja i pretočiti ga u vrhunsko vino.

 Bilo idro

Vinarija u koju smo se zaljubili preko društvenih mreža može se posjetiti autom ili brodom jer se nalazi u marini Bilo idro gdje se može uživati u idiličnoj prirodi i vrhunskom vinu uz najljepše zalaske sunca. U marini se nalazi i istoimeni restoran s jedinstvenom vinskom arhivom ispod razine mora. Naime, podmorski vinski podrum ima i pogled na morsko dno. 

Ovdje se nudi tradicionalna dalmatinska kuhinja, svježa riba koju svakodnevno ribari dopremaju u restoran, bazen sa živom ribom i jastozima koju gosti biraju prije pripreme jela te mogućnost grupnih degustacija vina, ručkova i večera. Sve navedeno u marini je dostupno od 15. svibnja do 15. listopada i jedino što možemo reći je da jedva čekamo! 

Dodatne informacije

Lokacija: Put Stjepana Radića 3, Sveta Nedjelja, Jelsa

Telefon: 091 5728 948

E-mail: zlatanotok@zlatanotok.hr

Instagram: @zlatan.otok.wine

Foto: Instagram (@zlatan.otok.wine)

Učitati još
Zatvori