Ako ste ljubitelj kamenica, zasigurno znate da im je sezona započela, a vrhunac će joj biti za blagdan sv. Josipa 19. ožujka kad se na Pelješcu održava i Festival kamenica. U Hrvatskoj imamo privilegiju konzumirati vrlo cijenjene kamenice (Ostrea edulis) koje dozrijevaju u Malostonskom zaljevu, prirodno izvrsnom staništu za ovu vrstu školjki. Naime, Malostonski je zaljev izgrađen od vodopropusnog vapnenca i sadrži izvore slatke vode, a u njemu su struje toliko jake da se voda u zaljevu promijeni čak pet puta dnevno, što dovodi i više hrane kamenicama, koje dnevno profiltriraju čak 80 litara vode.
Osim što ih možete konzumirati svježe, netom izvađene iz mora, jedna od atrakcija koju možete doživjeti u Malostonskom zaljevu je vožnja brodom do uzgajališta kamenica i edukacija o istima (Oyster Farm Tour). Upustili smo se u tu gastro avanturu i zaputili na farmu kamenica Bota Šare koja se nalazi u zaljevu, baš u najpogodnije vrijeme za kušanje ovih ukusnih školjaka.
Malostonska kamenica Ostrea edulis
Pretpostavlja se da se su se ovdje kamenice uzgajale još u doba Rimskog Carstva, a iz arhivskih zapisa doznaje se da je uzgoj kamenica u 16. stoljeću bio već uhodan i u rukama predstavnika Dubrovačke Republike u Stonu, gradiću koji spaja poluotok Pelješac s kopnom. Krajem 19. stoljeća se osnivaju prva poduzeća za uzgoj školjkaša, tijekom 20. stoljeća intenzitet uzgoja se mijenjao ovisno o različitim okolnostima, a 60-tih je godina počela i proizvodnja dagnji. Danas se u Malostonskom zaljevu proizvodi oko 3000 tona školjkaša.
Malostonska kamenica Ostrea edulis (europska plosnata kamenica) jedinstvena je u svijetu zahvaljujući preklapanju brojnih prirodnih pogodnosti. Kroz povijest moglo je se pronaći gotovo svuda u Europi, ali je zbog onečišćenja mora Malostonski zaljev ostao jedino mjesto na svijetu sa zdravom vrstom ove kamenice.
Ostani u korak
s trendovima
Prijavi se na Journal newsletter.
Proces koji traje 3 godine
Sve to doznali smo prilikom vožnje brodom na koji smo se ukrcali u Malom Stonu, ispred restorana Bota Šare. Petominutna vožnja dovela nas je do farme kamenica u zaljevu, a potom nam je Luka Šare, najmlađi član ove poznate ugostiteljske obitelji, nastavio priču o kamenicama. Poduzetnička obitelj Šare, osim restorana Bota Šare u Malom Stonu, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, pobrinula se za cjelokupan Bota Šare “gastro experience“. U Malom Stonu, koji im je bazna lokacija, osim restorana imaju i spomenutu farmu kamenica, uz pomoć koje sve svoje restorane opremaju ovim vrhunskim školjkama.
‘Proces započinje svake godine svibnju i lipnju kada kamenice ispuštaju jajašca u more. Tada mi spuštamo takozvanu zavjesu – na dno vežemo kamen, a za vrh bovu i rastvorimo mrežu u moru. Kako more prolazi kroz mrežu, jajašca kamenica se hvataju za nju i kreću rasti. Ostavljamo zavjese otprilike godinu dana u moru da kamenice malo narastu. Potom ih vadimo, pažljivo mičemo sa zavjesa i jednu po jednu stavljamo na konope na kojima imaju više prostora za rast. Sve se radi ručno. Kamenice se nakon toga vraćaju u more gdje nastavljaju rasti još dvije godine. Dakle, nakon tri godine spremne su za konzumaciju, objasnio nam je Luka Šare dok smo gledali proces vađenja kamenica iz mora. Potom su nam ih otvorili i bile su spremne za konzumaciju.
Mali Ston zimi je sjajna ideja
Kakvoća mora ovdje se testira jednom mjesečno tako da straha od konzumacije sirovih kamenica ne bi trebalo biti. Lošu od dobre razlikuje i neugodan miris, to je glavni znak da se kamenica ne bi trebala pojesti. Ako mirišu na more, nemate straha. Kako nam je Luka Šare rekao, ljudi u ovom kraju imaju izreku Kamenice i med su dvije stvari napravljene savršeno i ne treba ih poboljšavati! I mi vam možemo potvrditi – najbolje su friške, ravno iz mora, kakve možete kušati i na ovoj Oyster farm turi. U restoranu Bota Šare, smještenom u srednjovjekovnom skladištu soli, možete ih naručiti takve, svježe, ali i pohane, na žaru, u juhi ili rižotu. Preporučuje se uz njih piti suhi pjenušac.
Osim što su ukusne, slove i za jedan od najučinkovitijih prirodnih afrodizijaka. Vjeruje se da ih je poznati ljubavnik iz 18. stoljeća Casanova jeo 50 za doručak. Bilo da je ovo istina ili ne, predlažemo da se i vi ove zime upustite u avanturu s kamenicama u Malom Stonu. Van sezone gužve nema, gastronomska ponuda je izvrsna – zaputite se na turu brodom i jedite školjke ravno iz mora, rukama, a ako poželite, dodajte im tek kap limunova ili narančina soka.
Foto: Pexels, privatni album i promo