Vjerojatno ste čuli kako se ova posebna delicija naziva i ‘tatarskim’ i ‘tartarskim’ biftekom, i zapitali se o čemu se radi; jesu li to dva različita jela, izgovara li netko naziv krivo ili se radi o identičnom jelu s dva imena. Mi smo sva pitanja razriješili na posebnom eventu koji je održan u bistrou Pod Zidom, a na kojem se degustiralo 5 različitih sljedova tatarskog bifteka.
Ime ‘tatarski’ moglo bi dolaziti iz legendi prema kojoj su za ovaj specijalitet zaslužni Tatari koji su sirovo i žilavo konjsko meso različitim metodama mljeli i omekšavali kako bi ga mogli jesti. Sitno sjeckani i bogato začinjeni sirovi odrezak kakav jedemo danas miljama je daleko od toga, ali i dalje se pretpostavlja kako je naziv mogao doći iz tog dijela povijesti. No, zašto onda ‘tartarski’?
Umak od jaja i octa koji se pojavio početkom stoljeća nosio je naziv ‘tartare’, a sve što se s njime serviralo bilo je u jelovniku navedeno kao ‘a la tartare’. Ime se brzo prenijelo na mljeveno goveđe meso servirano sa sirovim žumanjkom i umakom sa strane, sve dok u jednom trenutku ‘steak tartare’ nije postao ovakvim kakvim ga poznajemo danas – bez tartarskog umaka sa strane. Stoga su u upotrebi oba naziva koja danas znaju izazvati zbunjenost.
Originalni biftek podrazumijeva mljeveno ili sitno sjeckano goveđe meso sa sirovim žutanjkom, sjeckanim lukom, kaparima, senfom i različitim začinima koji ovise o receptu. A ime ‘tatarski’ koristi se i za sva jela pripremljena na sličan način, pa tako i tunu, povrće, čak i desert.
Sve se to moglo isprobati Pod Zidom jer su sljedovi Večeri tatarskog redom bili: tatarski od cikle, tatarski od volovog srca, tatarski od spicy tune, goveđi carpaccio s pečenom bundevom i slatki tatarski – eclair tris. Sve je slane tatarske osmislio chef bistroa Nikola Bilandžija, dok je za slatki bila zadužena Bojana Bukvić iz restorana Mundoaka. Uz to su se kombinirala vina Karizma i Enigma vinarije Petrač.
Cijela je fantastično zaokružena priča oduševila goste tako da se nadamo da ovakvih evenata u budućnosti neće nedostajati. Pratite stranice bistroa u iščekivanju novih događanja.