Jedan švedski klasik koji teško da ćete izbjeći ako posjetite ovu skandinavsku zemlju jer prodaju se doslovno na svakom uglu – 4. listopad je čak proglašen njihovim danom! Peciva, pužići iliti rolice s cimetom (švedski: ‘kanelbullar’) možete kupiti cijele godine, ali miris ovog začina i slastice ipak je nekako rezerviran za jesensko i zimsko doba.
I Amerikanci su osmislili svoju varijantu, ali ona se razlikuje po šećernoj glazuri, dok su švedske rolice posipane krupnim šećerom, takozvanim ‘pärlsocker’. Mekano tijesto, okus cimeta i šećera, mogu postati idealan dodatak vašoj jutarnjoj kavi, čak već i danas.
Sastojci za oko 15 rolica s cimetom
Tijesto:
400 g brašna
40 g šećera
70 g maslaca
prstohvat soli
250 ml mlijeka
25 g svježeg kvasca
Punjenje:
70 g maslaca
50 g šećera
2 žlice cimeta
1 jaje za premazivanje i šećer ili sjeckani bademi za posip
Pomiješajte maslac, šećer i sol u jednoj zdjeli. U lončiću zagrijte mlijeko da bude mlako i pomiješajte ga s razlomljenim kvascem. Kad se u potpunosti otopi ulijte ga u zdjelu s maslacem i na kraju umijesite s brašnom. Prekrijte krpom i stavite na toplo mjesto da se tijesto diže barem pola sata.
Kada se tijesto udvostruči izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u pravokutnik. Premažite mješavinom maslaca, šećera i cimeta te zarolajte. Narežite rolice, posložite na papir za pečenje i još jednom prekrijte krpom da se rolice dižu (cca pola sata).
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva i umutite jaje. Kad su rolice ‘narasle’ premažite jajetom i po želji posipajte s malo šećera i bademima. Pecite 10-tak minuta dok rolice ne postanu zlatno-smeđe i servirajte toplo!
Foto: Instagram