Pizza večer je zabava za sve. Bez obzira jeste li s obitelji ili prijateljima, svi mogu prionuti pečenju, pa čak i oni najmlađi. Važno je samo pripremiti dobro tijesto, a s nadjevima se možete igrati kako god vama odgovara – mesni, bezmesni, bijeli, crveni, kombinacije su beskrajne. Nećemo pričati ni o količinama sastojaka u nadjevu jer svatko ima svoju ideju savršene pizze – pustite mašti na volju!
Iako vjerojatno već imate provjereni recept po kojem pripremate pizzu, mi donosimo jedan u nastavku.
Sastojci za pizza tijesto:
20 g svježeg kvasca
300 g glatkog brašna
200 ml tople vode
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 žlice maslinovog ulja
U malo tople vode umiješajte razlomljeni kvasac i šećer te ostavite na toplom mjestu par minuta da ‘reagira’. U brašno ubacite žličicu soli, u sredini napravite mjesto za kvasac te zajedno s uljem i dodavanjem tople vode umijesite tijesto. Sami ćete vidjeti kad je dosta vode, a ako ste malo pretjerali dodajte mrvicu brašna. Ostavite da se diže na toplom mjestu.
Kad se tijesto udvostručilo, izvadite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte u veličine koje su vam potrebne. Nakon što dodate nadjev, pecite 10-15 minuta na 250 stupnjeva, ovisno o pećnici.
Pizza Margherita
Apsolutno najjednostavnija, ali i najbolja ako se napravi s pravim sastojcima. Umak od rajčice, mozzarella i bosiljak daju idealnu kombinaciju. Stavite umak, na njega komadiće mozzarelle i pecite. Kad je gotovo dodajte bosiljak.
Bijela pizza s tikvicama
Bijele pizze nose posebnu čar. Na razvučeno tijesto prvo utrljajte usitnjeni češnjak zatim stavite mozzarellu, kozji sir i na vrh rasporedite tikvice. Začinite s malo soli, papra i maslinovog ulja te zapecite.
Pizza s karameliziranim lukom i špekom
Malo ‘žešća’ kombinacija idealna je za zimu, no zahtijeva malo više pripreme nego gornja dva primjera. Luk narežite na tanke kolutiće i pirjajte na žlici maslaca uz dodatak aceta balsamica i malo šećera dok skroz ne uvene i karamelizira se. Popržite špek da bude hrskav.
Na razvaljano tijesto stavite prvo mozarrellu i malo parmezana, zatim listiće špinata, karamelizirani luk i špek na kraj.
Foto: Instagram