Je li je itko ikada odbio ‘onion rings’?
Ne znamo je li je ikada netko odbio pržene kolutove luka ili popularno, originalno znane kao ‘onion rings’. Sumnjamo da se to ikada i dogodilo. Jednostavan snack sada ima još jednostavniju verziju. Umjesto prženja u ulju donosimo recept ‘onion ringsa’ u pećnici. Na taj način skratit ćete si pola muke stajanja uz vrući štednjak, što je posebno odbojno sada tijekom visokih temperatura zraka. Slijedite naš recept i uživat ćete u ovoj poslastici, a posebno će prijati ako ju servirate uz neku od domaćih craft piva – #MaleZute od pivovare Pulfer, APA (American pale ale) Nove runde ili Varionice, a sigurno će dobro uz pržene ringove luka sjesti i John Lemon od Visibaba Brewery ili India Pale Ale od The Garden Brewery. Koji god odabir napravili, nećete pogriješiti.
SASTOJCI:
1 veliki luk srebrenac
1/3 čaše brašna
prstohvat do dva soli
prstohvat do dva kurkume
2 čaše krušnih mrvica
2 žlice senfa
1-2 žlice vode
PRIPREMA:
Zagrijte pećnicu na najjaču temperaturu. Očistite luk od vanjske ljuske. Odrežite vrhove štedeći luk te narežite luk na pola centimetra debele ringove po cijelog duljini luka. Pažljivo odvojite ringove i stavite ih u mlaku vodu. U posudici pomiješajte brašno, začine i vodu, dok u drugoj imajte spremne krušne mrvice. Ringove prvo uvaljate u smjesu brašna, začina i vode pa tek onda u krušne mrvice. Polegnite ringove na pleh. Posprejajte ili pokapajte s minimalno ulja i stavite peći. Nakon 10-ak minuta postat će zlaćano žuti, probajte jedan s vilicom da vidite je li je tekstura hrskava, ako još nije ostavite ih da se peku još maksimalno pet minuta. Servirajte ih uz omiljene umake i dipove i naravno – domaću craft pivu.
Foto: Instagram