Napravite sami svoju vegansku majonezu

Napravite sami svoju vegansku majonezu

@laurencariscooks

Uz sve veći trend konzumiranja veganske i paleo prehrane te korištenja raznih make up brendovakozmetičkih proizvoda te sredstava za domaćinstvo s ‘cruelty free‘ predznakom lako se može desiti da čak nenamjerno ostvarite jedan ekološko održivi funkcionalni dom i način života. Stvarno nije teško, niti komplicirano. Zahtjeva malo pažnje i informiranosti, no nakon kraćeg vremena, jednostavno vam takav način života uđe u naviku. Stvarno je sve stvar navike.

No, u takvim situacijama često se zna desiti da jednostavno ne možete odoliti nekim kulinarskim grijesima kao što su čokolada, kolači i torte, slatkišiburgeri, a čak nekim umacima i dipovima nikako ne možemo okrenuti glavu. No, jeste li znali da ih možete konzumirati i u veganskoj varijanti? Ok, ketchup, šalše i slično, no je li vam ikada pala na pamet veganska majoneza? Da, moguća je, jednostavna za napraviti i to čak u domaćoj, kućnoj radinosti!

@clean.living.guide

Veganska majoneza nešto je najlakše, najbrže i iznimno efektno ako planirate filmsku večer. Zagrijte pećnicu, narežite kilu krumpira na ploške ili ‘brodiće’, dobro začinite, promiješajte (znate da je to najbolje napraviti rukama) i istresite na pleh s papirom za pečenje te ravno u zagrijanu pećnicu.

Dok se krumpir peče pripremite sastojke za vegansku majonezu. Prvo i osnovno što vam treba jest štapni mikser. Bez njega nećete moći zapravo mnogo toga napraviti. Osim štapnog miksera tu su redom sastojci:

1 žlica senfa

prstohvat do tri soli

jušna žlica kiseline (najbolje je početi s jabučnim octom)

pola decilitra biljnog mlijeka (najbolje nezaslađeno sojino, bademovo, od lješnjaka ili zobeno)

ulje (biljno, suncokretovo…)

začini po želji

@plantpleasure

Prvo u usku i visoku plastičnu posudu za miksanje ubacite senf, kiselinu, sol i biljno mlijeko te brzo, na najjačoj brzini, svega par sekundi, izmiksajte. Toj smjesi dodajte laganim ulijevanjem sa strane miksera, dok mikser radi, ulje. Ulijevajte ga dok ne osjetite da smjesa postaje gusta, teška i svilenkasta. Čim vam se učini da se smjesa pretvara u čvrstu masu (kao šlag npr.), stanite s ulijevanjem i nastavite miksati dok god ne učvrsne da kada nagnete posudu smjesa ostane stajati čvrsto.

I da, nakon svega maksimalno pet minuta posla imate savršenu, ukusnu, vegansku, ‘cruelty free’ majonezu. Bez jaja. Bez aditiva, boja, emulgatora i svega onoga što, zapravo, konzumiramo, a ne bismo htjeli.

@mondomediterraneo

U slučaju da se bojite hoće li vam majoneza dobro ispasti, polako miksajte, pažljivo dozirajte masnoću, tj. ulje, možda će sama priprema trajati nešto dulje, do čak cijelih 15 minuta. Imajte strpljenja, nakon dva, tri puta ići će vam ko od šale. I onda kreće eksperimentiranje, idealno za filmske večeri – majoneza s kurkumom, majoneza s koprom, majoneza sa češnjakom… tržnica i polica sa začinima u smočnici u ovom slučaju jedine su granice.

@marlovefruits

T.R.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori