„Ali najviše, probudi nas proćuliće na pjatu s mladim bižima i bobom, mladom kapulom i crncima, ulovljenima u smrčon okićenu vršu, k’o u škuribandi. Zavonja motar, kaduja, ružmarin i kapare kao davno ispričane priče“…
Luka Krajančić (vinar i pjesnik)
I upravo tako je bilo na Korčuli. Pravo proljeće – sunčano, ali vjetrovito; zapravo svježe, ali toplo u zavjetrini. Bogato mirisima i okusima. Zdravo.
Korčulani su proslavili otvorenje turističke sezone prvomajskim vikendom i proljetnim festivalom hrane i vina nazvanim Korčulanske pjatance, koji je osim grada Korčule obuhvaćao i okolna mjesta Lumbardu, Žrnovo i Pupnat. Korčulanski restorani Adio Mare, Aterina, Barić, Filippi, Korčula De la Ville, LD Restaurant, Marco’s, Nonno, Radiona, konoba Maha, pupnatska konoba Mate te restorani Feral i More iz Lumbarde na svojim su trpezama predstavili sezonske blagodati jadranskih vrtova ispod i iznad površine mora.
Pozvali su sve prave domaće i furešte bonkulovićke i bonkuloviće, koji ih uz vrhunske gulozarije i žmul dobrog vina ohrabruju, podržavaju i s njima guštaju u njegovanju stoljetne gurmanske tradicije grada i otoka. Bilo je tu chefova, vinara, pjesnika, trgovaca najfinijim delicijama, arhitekata, hotelijera, novinara, fotografa, pa i po koja klapa. Nepotrebno je reći da smo se svi okupljali oko stola (ili bolje rečeno stolova). Dani su prolazili u veselju i bili su ispunjeni finom spizom i dobrim vinom.
Domaćini su nam pričali raznorazne priče – što o povijesti Korčule, što o životu na otoku danas. Tako smo, na primjer, saznali da Korčula ima jedan od najstarijih sistema kanalizacije, stariji čak od Dubrovačke Republike; da je, čak i ne tako davno, iz mjesta Blato u jednom danu otišlo 1500 ljudi trbuhom za kruhom prema Americi i Australiji te da je nedavni mraz uništio gotovu svu mediteransku vegetaciju na otoku, a posebno veliku štetu je nanio lozi, smokvama i orasima. Pa ipak, Korčula je danas prava gourmet oaza južnog Jadrana u kojoj će, sigurna sam, svaki bonkulović naći nešto za sebe – bilo da traži fine dining, preferira tradicionalnu konobu ili gušta u ribi sa žara.
Palača Lešić Dimitri, odnosno njihov LD Restaurant spiritus je movens fine dininga na otoku. Chef Marko Gajski i sommelier Dražen Matković danas čine temelj odlično uigranog tima koji svojim pristupom otočkoj gastronomiji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Moderne interpretacije lokalnih namirnica sljubljene s korčulanskim vinskim velikanima te poslužene s pažnjom i ljubavlju zadovoljit će i najzahtjevnije goste. Marko se igra i sa svjetskim delikatesama poput sicilijanskog gambera rossa i španjolske odležane govedine pasmine Rubia Gallega te na taj način drži Korčulu u korak sa svjetskim gastronomskim trendovima.
Korčula De La Ville, restoran najstarijeg gradskog hotela Korčula, koji datira iz davne 1912., mjesto je gdje stvara chef Steven Pieters. Ovaj nedavno renovirani hotel prava je oaza tradicije i iskustva u srcu povijesne jezgre grada Korčule. Njihova kuhinja također koketira s modernim interpretacijama lokalnih namirnica. Hotel sam po sebi reminiscira mediteranski glamur nekih prošlih vremena i zaista je pohvalno da ima restoran koji odgovara tom imidžu.
Konoba Adio Mare najstarija je obiteljska korčulanska konoba koja priprema jela još od davne 1974. Danas ju vodi Ante, koji osim što je stručnjak u rukometu, stručno spaja tradicionalni i moderni pristup korčulanskoj gastronomiji. Podjednako su poznati po pašticadi, brudetu i ribi sa žara. Obzirom na dugu tradiciju, gotovo svi gurmani nautičari (različitih generacija) će vam na spomen Korčule prvo uzviknuti ime baš ove konobe i reći da su ovdje proveli neke od najljepši ljetnih večeri.
Konoba Mate u Pupnatu je pak obiteljska priča par excellence. Mate, Mirjana, Biljana, Ana i Matij glavni su akteri ove gastronomske bajke. Smješteni su u skrovitom Pupnatu, a imate feeling da su na izvoru svjetskih gastronomskih trendova. Sve sami proizvode i uzgajaju, i svak radi ono u čemu je najbolji i što najviše voli. Najzdravije i najsvježije namirnice iz polja i mora, čisti okusi, tradicionalni recepti, moderni pristup gostu – ma milina.
Najbolje da vam prenesem što kažu sami za sebe jer ću vam tako najbolje dočarati njihovu filozofiju: „Mirjana, Mama familia je kuharica starog kova, okuplja nas sve oko teće i brine da mi, a ni vi (gosti) ne budete gladni. Mate, Pater familia, farmer u duši, prirodni čovik koji brine o svemu, živini na farmi i o tome da su pršuti vrhunski osušeni i pripremljeni svake godine. Biljana, često zvana ” čarobnica “, čarobira po kuhinji slasticama koje prate prirodni okusi aluize, mente i ostalih aromatičnih trava. Združene za špaherom, Mirjana i Biljana, potaknut će vaše nepce da se prisjetite kuhinje vaših baka, čija slast nikad ne izađe iz sjećanja. Ana, poljoprivrednica prirodnjakuša, često je u polju da bi hrana koju jedete bila friška i uzgojena jedino na ekološki način.”
Za kraj, što reći, nego – ovo ljeto pravac Korčula. Uživat ćete!
Foto: Lucija Bilandžić