Journal Book Club: Koje knjige čitamo ovaj mjesec?

Journal Book Club: Koje knjige
čitamo ovaj mjesec?

Journal Book Club – koje knjige ćemo čitati?

Kroz posljednje mjesece našeg čitanja i dijeljenja književnih preporuka spoznali smo da je sazrilo vrijeme za Journal Book Club. No, to neće biti bilo kakav književni klub. Journal Book Club djelovat će u suradnji s vama, čitateljicama i čitateljima. Donosimo preporuke i listu knjiga koje će vam uljepšati večeri radnog dana, a isto tako ispuniti nedjeljna popodneva ili čak one dragocjene trenutke koje uspijete ukrasti za sebe i omiljenu vam knjigu. Javite nam se na adresu bookclub@journal.hr, postavljajte nam pitanja, pišite komentare i prijedloge te uskoro očekujte i newsletter kojim ćemo vas obavještavati o svim novostima i radnjama vezano za ovaj novi klub.

Donosimo naše preporuke za čitanje, a svakog drugog ponedjeljka u mjesec, objavit ćemo recenziju knjige koja nas je osvojila. Ovog puta radi se o knjizi Priče za laku noć za mlade buntovnice -100 pripovijedaka o izuzetnim ženama, autorica Elene Favilli i Francesce Cavallo. Svojim aktivnim sudjelovanjem na društvenim mrežama Instagram i Facebook te koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) dobivate priliku osvojiti upravo ovu knjigu mjeseca. Do tada – pišite nam, koristite #journalbookclub i naravno, uživajte u knjizi…

tajni...

Tajni dnevnik Hendrika Groena, nepoznati autor

Tajni dnevnik Hendrika Groena – veliki bestseler nizozemskog autora čiji je identitet nepoznat, knjiga je koju moraju pročitati svi koji žele proživjeti starost. Riječ je o smiješnom, šarmantnom i pronicljivom djelu koje prikazuje kako se ponašati u suvremenom svijetu onda kada se tijelo polako umara. Hendrik Goen je možda ušao u stariju dob, ali je daleko od smrti. Istina, njegove dnevne šetnje su sve kraće jer su mu noge umornije i mora u posjetu liječniku češće nego prije. Preciznije rečeno: on je stariji. No, u njegovom životu zasigurno ima nešto više od čaja i ljekovitih biljaka.

Hendrik nam piše o svom životu, otkrivajući sve svoje uspone i padove, prisjećajući se svih nedaća i lijepih trenutaka koji su ga snašli dok istovremeno obuzdava ono što je ostalo od njegove kose. Neumorni Hendrik Groen je svakako neobičan nizozemski junak – postao je kulturni fenomen u svojoj domovini Nizozemskoj, a sada on i njegov slavni anonimni kreator osvajaju svijet. Veliki nizozemski bestseller, Tajni dnevnik Hendrika Groena neće samo oduševiti starije čitatelje, nego i mlađu populaciju opisujući ljudski duh koji ostaje zauvijek mlad.

učitelj

Učitelj, Katerina Diamond

Nova kraljica kriminalističkog žanra napisala je roman koji će čitatelja zbuniti u očekivanjima.
Tijelo ravnatelja poznate škole pronađeno je obješeno u glavnoj dvorani u školi. Nekoliko sati prije kobnog zločina preminuli je primio paket, a iz svega je mogao razumjeti samo jedno: Bliži mu se kraj. Zbog sve češćih zločina u tom mjestu, na detektivima Imogenu Grayu i Adrianu Milesu je da riješe slučaj i ponovo vrate sigurnost u svoj grad. Shvaćaju da su uvučeni u mrežu korupcije, laži i ucjena, a svakim korakom dalje otkrivaju da ova zajednica krije čudne tajne.
Pametan i jezovit roman koji otkriva trulež u malom gradiću.

The rules do not apply, Ariel Levy

Knjiga je proglašena jednom od najboljih knjiga 2017. godine. Radi se o memoarima žene koju zadesi veliki gubitak i tragedija te kroz knjigu zajedno s njom učimo kako se s time nositi i kako ponovno izgraditi svoj život.

Priče za laku noć za mlade buntovnice -100 pripovijedaka o izuzetnim ženama, Elena Favilli i Francesca Cavallo

Priče za laku noć za mlade buntovnice maštovite su i inspirativne pripovijetke, napisane u stilu bajki, o 100 hrabrih žena – buntovnica – koje su svojim životima, sudbinama i postignućima promijenile tijek povijesti i nadahnule svijet. One su slikarice, znanstvenice, aktivistice, plesačice, astronautkinje, glazbenice, boksačice, spisateljice, političarke… iz svih krajeva svijeta. Svakoj je posvećena cijela stranica i portret koji savršeno odražava duh prikazane junakinje. Život mnogih od njih nije bio bajka, ali su svojom predanošću i hrabrošću savladale sve izazove i pokazale da ne postoje snovi koji se ne mogu ostvariti. Ovu raskošnu knjigu ilustriralo je čak 60 umjetnica iz svih krajeva svijeta, što je čini potpuno jedinstvenim projektom za djecu i mlade.

Knjiga je pisana stilom i za djecu i za odrasle i šalje jednu snažnu i bitnu poruku – upravo iz tog razloga ovu knjigu smo izabrali za knjigu mjeseca našeg Journal Book Cluba. Sudjelovanjem na društvenim mrežama Instagram i Facebook te koristeći #journalbookclub prilikom dijeljenja svojih utisaka vezanih uz neku od predloženih knjiga (ili bilo koje najdraže knjige koju trenutno čitate) dobivate priliku osvojiti upravo ovu knjigu mjeseca – dobitnika ćemo proglasiti trećeg ponedjeljka u mjesecu uz recenziju knjige mjeseca.

Sestra, Luoise Jensen

Novi roman autorice Louise Jensen ujedno je i njezino prvo književno ostvarenje koje je uskoro nakon objavljivanja ostvarilo golemi uspjeh. Louise Jensen proglašena je najboljim novim autorom prema Goodreadsu u 2016. (Goodreads Choice Awards – Best Debut Goodreads Author 2016). Mnogi kritičari roman su usporedili s prijašnjim velikim hitovima Djevojka u vlaku autorice Paule Hawkins i Pustila sam te Clare Mackintosh, a od čitatelja zaslužila je brojne pohvale i dobre ocjene.

sestra

The White Album, Joan Didion

The White Album je novinarski mozaik života u Americi tijekom kasnih šezdesetih i sedamdesetih godina. Uz bizarne priče i osobnosti, Joan Didion kroz svoje novinarske reportaže, kroz vješto baratanje jezikom i osjećaj za atmosferu, otkriva stvarnost i snove u godinama samo otkrivanja.

A post shared by MEG BIRAM (@megbiram) on

Mlada djevojka Grace mnogo je patila nakon smrti svoje prijateljice iz djetinjstva, Charlie. Netom prije smrti, Charlie je izgovorila iznimno čudnu izjavu. I iznenada preminula. Grace, ranjena još u djetinjstvu, održava se tabletama za spavanje kako bi mogla usnuti ne razmišljajući o tome što su značile zadnje riječi njezine prijateljice.
U potrazi za odgovorima, otvori staru Charlieinu kutiju s uspomenama u kojoj se nalazilo i pismo. Osjećajući da se u njegovom sadržaju možda krije tajna, Grace ga pročita i to je navodi na sljedeće korake. U želji da upozna njezina oca, pronaći će Annu, djevojka koja tvrdi da je Charlieina sestra. Grace napokon ima osjećaj kao da je našla novu obitelj, a Anna se uskoro udomaći u kući koju Grace dijeli sa svojim dečkom Danom. Potom nestaju stvari, Dan se ponaša čudno, a Grace je uvjerena da ju netko prati. Ili se sve to događa u njezinoj glavi? Ima li to veze s pridošlicom u njezinom domu?

manhattan

Sjećanje šume, Damir Karakaš

Sjećanje šume Damira Karakaša kratki je roman poetskog tempa, knjiga o jednom neobičnom odrastanju pod sjenom misterija koji se krije u samom tijelu. Knjiga u kojoj se natječu strah i volja, dodiruje trauma, humor i poezija. Knjiga s ruba šume, posve karakaševska, uvrnuta u svojoj logici, točna i tečna, pomaknuta i razumljiva, knjiga koja može u svijet. Mala velika knjiga.

23824647_364541953994572_1295579818301063168_n(1)

Manhattan Beach, Jennifer Egan

Roman Manhattan Beach donosi priču smještenu u Brooklyn tijekom američke Velike depresije i prati Annu Kerrigan, djevojčicu od dvanaest godina koja prati svog oca u situaciju koja je presudna za preživljavanje njezinog oca i obitelji. Ovaj roman će vas opčiniti svojom prekrasnom atmosferom noir trilera tog prijelaznog perioda u životima žena te Amerike i svijeta.

wild beauty

Wild Beauty, Anna-Marie McLemore

Roman donosi priču o gubitku, ljubavi i obitelji. Nomeolvides žene godinama su se brinule o imanju La Pradera, no isto tako skrivaju mračnu tajnu… ako se fatalno zaljube njihovi ljubavnici nestaju s lica Zemlje. Sve dok se ne pojavi jedan strani mladi muškarac u njihovom vrtu…

Her Body and Other Parties, Carmen Maria Machado

Ovo književno djelo ruši granice između realizma, znanstvene fantastike, komedije, horora te fantazije. Autorica donosi zbir priča koje prate toliko različite likove da u isti mah čitate jedno jako seksi, komično te smrtno ozbiljno djelo na koje nikada prije, a vjerujemo niti poslije, nećete naići.

her body...

Things Are What You Make Of Them, Adam J. Kurtz

Kreativni um i srce dizajnera Adama J. Kurtza donosi inspiraciju i nekoliko odličnih savjeta za sve one koji stvaraju umjetnost ili bilo što drugo. Things Are What You Make Of Them je iskrena knjiga puna empatije od jednog umjetnika drugome i upravo onaj poticaj koji treba svakome mladome kreativcu u njegovim dvadesetima.

Foto: Mozaik Knjiga, Instagram

Učitati još
Zatvori