Čovječuljci od đumbira, Đumbirko keksi, Gingerbread men… Ovi popularni božićni keksi imaju mnogo imena, ali sva skrivaju jedno – najzabavnije blagdanske zalogaje prepune mirisnih začina. Samo jedan pogled na njih će vas oraspoložiti, a super je stvar da dugo traju, mogu biti originalan poklon ili čak jestivi ukras za bor.
Točnog ekvivalenta u našoj kuhinji nema, okusom su nešto između paprenjaka i medenjaka, a odišu najfinijim zimskim začinima: cimetom, klinčićem, muškatnim oraščićem, pimentom i đumbirom. Povijest ovog keksa seže čak u 16. stoljeće, na dvor Elizabete I. koja je uglednim gostima služila keksiće u raznim oblicima. Razne izvedenice ovog lika dio su folklora i česti gosti u pričama za djecu.
Najuvriježeniji oblik gingerbread čovječuljka su kratke ruke i noge koje se izrezuju uz pomoć kalupa, a zatim se jestivom bojom ili glazurom iscrtava njegovo lice i ostatak obilježja. Čovjekoliki izgled može dobiti i uz pomoć utiskivanja u tijesto prije pečenja, a od smjese se mogu izrađivati i razni drugi božićni oblici. U svakom slučaju, avantura pečenja i iscrtavanja gingerbread čovječuljaka bit će zabava za svakog tko prione zadatku.
Sastojci:
- 145 g maslaca
- 180 g smeđeg šećera
- 400 g brašna
- 1 jaje
- pola žličice ekstrakta vanilije
- pola žličice praška za pecivo
- pola žličice sode bikarbone
- 1 žličica đumbira
- 1 žličica cimeta
- pola žličice mljevenih klinčića
- pola žličice muškatnog oraščića
- pola žličice pimenta (ili crnog papra)
- prstohvat soli
U jednoj zdjeli pomiješajte sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sodu i začine. U drugoj zdjeli dobro izmiksajte šećer i maslac, dodajte jaje i ekstrakt vanilije i miksajte dok se sve ne poveže. Polako dodajte sve suhe sastojke i mijesite dok se spoji u glatko tijesto.
Tijesto podijelite na tri dijela, zamotajte u foliju i spremite u frižider na oko 1 sat.
Kad ste spremni početi peći, izvadite tijesto da malo stoji na sobnoj temperaturi i zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Razvaljajte dio po dio tijesta na željenu debljinu (preporuča se oko 5-6 milimetara), ali pazite da ne budu pretanki da ne pucaju. Kalupima izrežite oblik i preselite kekse na lim prekriven papirom za pečenje.
Pecite oko 10 minuta dok lagano ne potamne, ali pazite da ne izgore. Pustite da se u potpunosti ohlade i onda ih ukrasite po želji jestivom bojom, jednostavnom glazurom ili bombončićima za pravi božićni efekt.
Foto: Instagram (@scientifically.sweet, @lolanocookiecutters)