Koja hrana vam prva padne na pamet kad negdje pročitate comfort food? Najčešće ju spominjemo zimi, podrazumijeva slasne i kalorične namirnice te je svojevrsna utjeha za dušu i tijelo. Nekako se prihvatilo mišljenje da je comfort food ustvari brza hrana, često nezdrava. U potrazi za odgovorima posjetili smo jedan zagrebački bistro o kojem se priča među ljubiteljima dobre hrane.
Otto & Frank nalazi se u vibrantnoj Tkalčićevoj ulici na broju 20. Turisti, ali i lokalci ne propuštaju u prolazu centrom sjesti na terasu i doživjeti grad kroz odličnu gastronomsku ponudu. Ana Galić i Aleksandar Norčić svoje znanje i iskustvo iz prošlih profesionalnih života prenijeli su u Otto & Frank -a ime je ustvari nastalo od imena njihovih kućnih ljubimaca. Što smo isprobali i zašto volimo Otto & Frank, doznajte u nastavku.
Otto & Frank: najbolji comfort food u gradu
Porazgovarali smo s vlasnicom Anom o konceptu i ponudi koja nam je promijenila percepciju gledanja na comfort food. Istaknula je kako je za nju to spoj fine hrane i nostalgije koju ona budi u nama.
Teško mi je jednostavno opisati. Pojam comfort food vežem uz riječi: neformalno, omiljeno i slasno.
Osim što izaziva nostalgiju, emocije i nekako se najviše veže uz masniju, kaloričnu hranu često se zapravo podrazumijeva i jednostavna termička obrada takve hrane. To je hrana koju je jednostavno pripremiti, koja je simpatična, svakodnevna i nepretenciozna. Ona koja nas vraća u djetinjstvo i čini nas nostalgičnima. Hrana za kojom ćeš posegnuti kada si tužan i kada si sretan. Hrana s kojom ćeš se nagraditi, u kojoj ćeš uživati. Ona slasna hrana koja ima taj ‘umami’ i koju ne možeš prestati jesti. Od koje ćeš se uvijek mrvicu prejesti, u kojoj ćeš slasno uživati. Ona o kojoj ćeš maštati.
Otto & Frank poslužuje malo drugačiju verziju takve hrane. Ona više ne mora biti pržena, teška i masna hrana. To može biti bakina juhica, varivo, sarma, topla čokolada ili nešto vegetarijansko, manje kalorijske vrijednosti i zdrave termičke obrade. Kulinarstvo se razvija, generacije odrastaju uz drugačije kuhinje, comfort food se s jedne strane mijenja i vjerojatno postaje sve zdraviji, manje mastan. Ono što je bitno je da ostane i dalje nepretenciozan i slastan. I da nas čini sretnima. Da izaziva emocije.
Opušteni bar za druženje s prijateljima
Otto & Frank je zamišljen kao opušteni bar u kojem će se ekipa družiti oko stola s hranom, artisanskim pivima i pomno biranim vinima. S obzirom na lokaciju u blizini Dolca, ponuda jela bazira se na svježim namirnicama svakodnevno ubranim s najpoznatijeg zagrebačkog placa. Recepti koje su osmislili daju moderan štih nekim tradicionalnim jelima, no istovremeno koketiraju i sa street food konceptom. Iskrenost na prvom mjestu, od samog odnosa prema gostima sve do sastojaka, odnosno ponude – cijela se priča savršeno uklopila u neobaveznu Tkalčićevu ulicu jer pruža jedan nonšalantan pristup.
Inspiracija za jelovnik?
Na pitanje koliko dugo su sastavljali jelovnik, Ana nam je odgovorila da se on s jedne strane smišlja čitav život. On je rezultat odrastanja, tradicije, odgoja, onoga što volimo i u čemu uživamo. Rezultat je također brojnih putovanja i lijepih iskustava, učenja. Možda je najviše rezultat razvijenog prijateljstva i timske suradnje. Glavni kuhar Otto & Frank bara,
Zoran Pongrašić tamo je od samog početka i uključen je u sve; od koncepta lokala do smišljanja novih receptura. Poznati su po tradicionalnim jelima pripremljenima na moderan način.
Tu su i polpete od tikvica, domaći njoki, gulaš od hobotnice, muzgavaca i slanutka s pepperoncinom. Ljeti kuhaju punjene paprike, a za vrijeme hladnijih dana spremaju domaće krvavice uz pire od hrena i prženi luk. Priča se i o burgerima od junećih obraza, pogotovo Chutney burger i novi Gourmet burger s domaćom majonezom s pancetom i kikirikijem. Ljubitelji slatkoga guštat će u torti od mrkve, domaćim knedlama i šnenoklama.
‘Omasti brk’ uz najtraženije specijalitete
S obzirom na to da je ime bara nastalo spajanjem imena dvaju ljubimaca, slogan koji se nalazi na podmetačima i uz logo ima smisla. Imajući u vidu s kakvim guštom mezimci znaju omastiti brk, odlučili su bar nazvati Otto & Frank. Logo u sebi ima simbol ipsilona (&) s dva različita uha i predstavlja njih dvojicu. Otto & Frank je uspio iznjedriti par signature disheva – jela po kojima su poznati i kojima se ljudi vraćaju i postaju stalni gosti. Najpoznatiji je Zagrebački doručak s hrskavim, pohanim, poširanim jajima, grilanom šunkom, domaćim sirom i vrhnjem uz hren. Ana nam je otkrila da bi favorita teško izdvojila s obzirom na to da u Otto & Frank baru svi vole dobro jesti.
Što smo isprobali?
ZAGREBAČKI DORUČAK
Poširano jaje uvalja se u krušne mrvice i prži vrlo kratko u vrućem ulju tako da dobije hrskavu koricu, a da sredina ostane tekuća. Na tostirani kruh namaže se sir i vrhnje s hrenom, doda se prethodno prepečena šunka, salata, mladi luk i hrskavo pohana poširana jaja. Zagrebački doručak u Otto & Frank baru poslužuje se od samog početka i vrlo brzo je postao omiljeni doručak, brunch i jelo tijekom čitavog dana.
PUNJENE PAPRIKE
Paprike se pune smjesom miješanog mljevenog mesa, pancetom, lukom, rižom, češnjakom, začinima, crvenom paprikom i peršinom. Prvo se poprži kora pancete u loncu s debelim dnom, makne se iz lonca te se doda rajčica, začini, lovorov list, malo vode. Panceta se ubacuje u taj umak te se u njemu kuhaju i punjene paprike. Nakon otprilike četiri sata paprike se izvade, umak se pasira i dodatno začini po želji.
DOMAĆI NJOKI S RAGUOM OD JUNETINE I LISIČARKAMA
Zanimljivi recept dobili smo za domaće njoke. Naime, tijesto se mijesi od kuhanog krumpira, brašna, soli i muškatnog oraščića. Formiraju se njoke s rustikalnim crticama i kuhaju se u slanoj vodi dok ne isplivaju. Ragu od junetine kuha se gotovo šest sati uz stalno podlijevanje junećim temeljcem. Pred kraj se dodaju svježe narezane lisičarke, u ragu se dodaju njoke, te se sve završi s maslacem i parmezanom.
Foto: Marija Laća