Trending: bagel
Čini se kako je u Zagrebu na pomolu novi gastro trend koji ćemo mi, kao ljubitelji svega novog i finog, s oduševljenjem prihvatiti. Prije samo deset dana predstavili smo vam najnovijeg člana bogate Torte i to obitelji, a sada se pojavio i na još jednom mjestu u gradu. Možda pogađate, riječ je o bagelu.
Bagel je pecivo kojeg ste imali prilike vidjeti u nebrojenim filmovima, neizostavan je dio doručka ili bruncha, a karakterizira ga okrugli oblik i rupa u sredini. Ima optimalan omjer proteina i ugljikohidrata s jako malo masnoća te manje kalorija od čaše jogurta. Poseban je zbog strukture koja je različita od klasičnih krušnih proizvoda, a koju ćete iskusiti tek kad ovo pecivo probate. Ona je rezultat brašna s visokim udjelom proteina i glutena, kao i postupka izrade gdje se tijesto nakon oblikovanja prvo kuha i tek zatim peče.
Zbog zaista velike popularnosti na sjevernoameričkom području gdje ćete ga naći na svakom uglu, možda je manje poznata činjenica da bagel dolazi iz Poljske, konkretno iz židovskih zajednica, a prvi puta se u pisanoj povijesti spominje u 17. stoljeću. Danas ćete bagel najčešće jesti samostalno (posipan, primjerice, sjemenkama) ili u obliku sendviča gdje je ispunjen raznim namazima ili sastojcima.
Bagel & Lobster Barr
Vratimo se sada na novu-staru lokaciju na kojoj bagel možete isprobati. Radi se o bivšem Taco & Burger Barru kojeg su Marin Medak i Rougemarin tim odlučili pretvoriti u Bagel & Lobster Barr, na istoj adresi, u Jurišićevoj 2a. Budući da su iza ugla u novom Rougemarin Cityju u ponudi burgeri, logičan je potez bio odmaknuti se i ponuditi Zagrepčanima nešto novo. A izbor je pao na bagel i hlap u slasnim kombinacijama.
U Bagel & Lobsteru Barru su proveli mjesec dana isprobavajući razne recepture za komplicirano bagel tijesto dok nisu pronašli svoj idealan recept. “U našem zamjesu koristimo mješavinu od dva vrhunska brašna s visokim udjelom proteina (13%) i vlastiti prirodni kvas od grožđa i integralnog brašna što bagel pecivima daje jedinstven okus i aromu. Peciva se rade na tradicionalan način što podrazumijeva ručno motanje i kuhanje u vodi prije pečenja zbog čega imaju specifičnu strukturu i koricu,” otkrivaju.
Uoči službenog otvaranja, Rougemarin tim je organizirao i pokaznu radionicu za medije na kojoj smo doznali kako tijesto nastaje, kako se bagel peče, ali s čim će ga u Bagel & Lobsteru Barru nuditi.
Bagel za doručak, ručak ili večeru
Dio jelovnika posvećen je doručku s bagel pecivima (koja mogu biti posipana s makom, soli, sezamom, češnjakom, lukom i drugim začinima) i jednostavnim namazima kao što su maslac, sir, namaz od lososa ili na primjer kajgana s hrskavim špekom.
Za ručak i večeru u ponudi je klasična varijanta bagel peciva s crème fraîche sirom i mariniranim lososom s citrusima, ali i neke druge opcije bagel sendviča kao što su roastbeef s zapečenom brokulom i cheddar sirom, zatim prosciutto cotto & brie sir sa chutneyem od kruške i grožđica, te vege verzija s mozzarellom i povrćem. Bagel peciva mogu se kupiti i sama po povoljnoj cijeni, a tu je i take out opcija te čak i slatki bagel.
A što je s “lobster” dijelom?
Uz bagel, u novom će se lokalu moći probati i jela od hlapa, u skladu sa street food filozofijom koja je bila nit vodilja kod otvaranja. Osim cijelog hlapa s grilla (kamado joe grilla) tu su i klasični lobster roll u domaćem brioche pecivu s japanskom majonezom i bisque maslacem, te kroketi od hlapa, riže i mozzarelle di bufala s tapenadom od maslina i japanskom majonezom. Probajte i lobster bisque, gustu kremastu juhu od pečenih glava hlapa kuhanih na kokosovom mlijeku s korjenastim povrćem i rajčicama.
Uz navedena jela ponudi su i prženi krumpirići, salata s lješnjacima te razni umaci. Bagel i hlap će se moći spariti s malom, ali moćnom vinskom kartom, finim koktelima, ali i infuziranom vodom (s dodatkom alkohola ili bez) koja će biti idealna u ljetnim temperaturama.
Foto: Bagel & Lobster Barr