Svake godine uoči 28.-og svibnja obilježava se Međunarodni dan hamburgera. U čast ovom popularnom i prije svega prepoznatljivom ‘sendviču’ diljem svijeta lanci brze hrane hamburger dijele i besplatno. Odakle je ova slasna delicija dobila ime? Prema nekim teorijama povezuje se s Hamburgom u Njemačkoj, a prvi ikada pripremio je Louis Lassen davne 1900.
Originalni hamburger i preteča svih onih varijanti koje poznajemo danas bio je poslužen u mekom pecivu, a čisto juneće meso davalo mu je posebnu sočnost. Najčešće su ga jeli radnici u velikim industrijskim tvornicama, a danas je u svjetskim metropolama dobio restoranski twist i postao prava gastro poslastica za sve ljubitelje dobre hrane. U nastavku donosimo tri recepta i ideje za današnju večeru: cheeseburger s pestom, pikantni burger i vege hamburger.
Ideja za današnju večeru: pikantni hamburger
Sastojci:
- 1kg junećeg mljevenog mesa
- 2 češnja češnjaka
- 1 žlica sitno sjeckanog peršina
- 1/2 žličice ljute paprike
- 1/2 žličice kumina
- 1/2 žličice soli
- 1/3 žličice papra
** brioche pecivo, bbq dimljeni umak, avokado, kuhana jaja, rajčica
Upute:
U zdjeli sjedinite sve sastojke i formirajte hamburgere željene veličine pa ih poslažite na tanjur i pokrijte folijom. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati, pecite na roštilju ili grill tavi.
Cheeseburger s pestom
Sastojci:
- 1kg junećeg mljevenog mesa
- 1 češanj češnjaka
- 1/2 žličice soli
- 1/3 žličice papra
- 1 šalica sira s plemenitom plijesni
- 1 šalica cheddar sira
- 1 žlica pesto umaka
** brioche pecivo, rikola
Upute:
U zdjeli sjedinite sastojke za burger, formirajte hamburgere i ostavite u hladnjaku nekoliko sati. Pecite ih na tavi ili roštilju, a u međuvremenu brioche premazati s malo pesto umaka, složiti naribane sireve i rikolu, dodati meso.
Vege burger od leće
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 mali žuti luk
- 2 češnja češnjaka
- 3 žlice sjeckanog peršina
- 1 kuhani batat
- 1 konzerva leće
- 1 žlica curry praha
- 1 žličica soli
- 1 žličica dimljene paprike
- 1 jaje
- 2 žlice krušnih mrvica
** brioche pecivo, grčki jogurt s vlascem, crne masline, trakice crvenog luka
Upute:
Sastojke za vege hamburger izmiksajte u blenderu ili usitnite u zdjeli ručno. Smjesa mora biti meka, no ne i previše ljepljiva. Oblikujte burgere vlažnim rukama, pecite oprezno na tavici. U međuvremenu napravite umak od grčkog jogurta i vlasca pa premažite brioche peciva, utisnite sjeckane crne masline, dodajte odrezak i zelenu salatu.
Foto: Unsplash, Oliver Sjöström, Pexels