Kremasti skyr: novi favorit za lagane proljetne obroke

Kremasti skyr: novi favorit za
lagane proljetne obroke

Proljeće je još jedna divna prilika za nove odluke i novi početak. Danas, više nego ikada pažnju posvećujemo iščitavanju sastojaka na ambalaži i kvaliteti namirnica koje unosimo u tijelo. U moderno, hektično doba, zdrava prehrana postaje imperativ i preduvjet za uravnotežen, kvalitetan i sretan život. Čak i oni koji nisu entuzijastični oko kuhanja, prije ljeta će se potruditi da im obroci na neki način budu laganiji i nutritivno kvalitetniji. Do it yourself  koncept istaknuo se kao novi trend u gastro svijetu i mnogima promjenio perspektivu gledanja na kuhanje kod kuće.

‘Po jutru se dan poznaje’ stara je izreka koju često čujemo, a upravo buđenje, odnosno jutra imaju posebnu energiju. Važno je započeti dan uz omiljene rituale i naravno, doručak. Inspiraciju za nove recepte pronašli smo u skyr jogurtu koji se pokazao kao idealna alternativa ‘težim’ namirnicama. Zašto ga volimo i kako je postao temelj gotovo svakog obroka, doznajte u nastavku.

Kako je skyr postao naš novi favorit?

Sigurno ste čuli za Siggi’s no možda ste se pitali što je skyr? Imamo odgovore na sve nedoumice: \’skir\ je islandski mliječni proizvod dobiven fermentiranjem mlijeka. Jutarnji obrok teško je zamisliti bez dobrog, kremastog jogurta. No, pronaći onaj pravi omjer okusa i teksture nije nimalo lak zadatak.

Puno je tu elemenata koji se moraju uskladiti, a dobitnu formulu pronašli smo u skyr čašici koju uz to krasi i divna estetika. Kuhanje pire krumpira, raznih umaka, deserta i gustih juha nezamislivo je bez dodavanja mliječnih proizvoda ili ulja. Tako će se u receptima najčešće naći  maslac, mlaćenica, kremasti sir, slatko i kiselo vrhnje. Postoji li ipak laganija alternativa koja će obogatiti jelo i dodatno oplemeniti okus? Odgovor je: skyr.

Do It Yourself koncept za kuhanje s užitkom

Radni tjedan često nam ne ostavlja dovoljno energije ni volje da se onako strastveno posvetimo kuhanju i planiranju obroka. Pri tome često posežemo za namirnicama koje su prepune šećera i soli. Dok se čini da smo ustvari uštedjeli vrijeme, zdravlju baš i nismo napravili uslugu. Jedna od najvećih zabluda, koja danas zahvaljujući food blogerima polako ‘izumire’ je da zdrava hrana mora biti skupa, a nije ni ukusna. Mitove je potpuno srušio skyr, jogurt koji čini ključan dio islandske prehrane već više od 1000 godina. Idealan je za ubacivanje u slatka i slana jela, a u njemu ćete guštati i na žlicu iz čašice. Jesmo li spomenuli da se ona može reciklirati?

Tradicionalni islandski mliječni proizvod

Granola s jogurtom ili fini parfait sa sezonskim voćem omiljeni su doručak tijekom cijele godine, a pogotovo u toplijim mjesecima. Lagani mliječni proizvod, bogat bjelančevinama i s minimalnom količinom šećera glavni je saveznik za pripremu tog najvažnijeg obroka u danu. Svi oni koji brinu o uravnoteženoj prehrani znaju da je skyr nepogrešivi izbor, a Siggi’s ovi jogurti zaslađeni su agavinim sirupom ili šećerom od šećerne trske, no i komadićima voća ako se odlučite za voćni jogurt.

Prema legendi koja se do danas prenosi  je da su ga jako voljeli Vikinzi, a tradicionalno se priprema iz obranog mlijeka. Naime, zbog postupka cijeđenja skyr ima divnu, gustu teksturu, a za samo jednu čašu potrebno je i do četiri puta više mlijeka nego za čašicu običnog jogurta. Neodoljiva četiri okusa, natur, vanilija, jagoda i borovnica te divne čašice mogle bi produljiti vrijeme stajanja ispred police u prodavaonici jer ćete se teško odlučiti za samo jedan.

Kako skyr zamijeniti s uobičajenim sastojcima u receptima?

  • 1 šalica ulja = 3/4 šalice jogurta
  • 1 žlica kiselog vrhnja = 1 žlica jogurta
  • 1 šalica kremastog sira = 1/2 šalice jogurta + 1/2 šalice kremastog sira
  • 1 šalica mlaćenice = 2/3 šalice jogurta + 1/3 šalice mlijeka

Inspiracija za doručak

Do It Yourself koncept rituale kuhanja učinit će ljepšima, a jela ukusnijima, kombiniranjem omiljene verzije skyra u dobro poznatim receptima. Svježe ideje pronašli smo u receptima food blogerice Anđele Ivčević  koje ćete i sami rado pripremati.

  • Doručak u slojevima

U čaše ili zdjelice slažite po sloj Siggi’sa od vanilije, omiljene granole i svježeg voća po želji.

  • Sendvič s lososom

Raženi kruh tostirajte pa premažite Siggi’s natur skyrom. Zatim dodajte dimljeni losos, potočarku, nasjeckani luk te kapare.

  • Siggi’s bowl

Omiljeni Siggi’s upotpunite svježim voćem, a za dodatnu dozu korisnih nutrijenata i pospite chia sjemenkama.

  • „Prekonoćna“ zobena kaša

Pomiješajte Siggi’s od jagode sa zobenim pahuljicama i stavite u staklenku. Na vrh dodajte maslac od kikirikija, svježe jagode i druge dodatke po želji. Ostavite u hladnjaku preko noći.

Ideje za snack i lagani obrok

  • Zalogaji od jabuke

Jabuku narežite na tanke ploške. Premažite Siggi’s skyrom od vanilije. Na kraju pospite kakao nibsima i omiljenim orašastim plodovima.

  • Punjena jaja

Jaja skuhajte u tvrdo, očistite, prepolovite i izvadite žumanjke. Žumanjke pomiješajte sa Siggi’s natur skyrom i začinite s malo maslinovog ulja, soli i papra. Napunite jaja pripremljenom smjesom i po želji dodajte svježi kopar. Ako želite da jaja dobiju i lijepi ombre efekt, nakon kuhanja i guljenja, stavite ih na par sati u kašu od cikle koju ćete dobiti tako da izblendate jednu veću ciklu s malo vode.

  • Juha od mrkve

Očistite i narežite manji poriluk na sitne komade. Pirjajte ga na malo maslinova ulja i kad omekša dodajte 300 g očišćene i na kockice narezane mrkve. Posolite i podlijte vodom i temeljcem toliko da pokrije povrće. Kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša. Dodajte dvije žlice Siggi’sa natur i izblendajte. Poslužite uz još žlicu Siggi’sa, svježi korijander i papar.

  • Siggi’s guacamole

Prepolovite avokado, odstranite mu košticu te ga malo izdubite. Sitno nasjeckajte pola čili papričice, pola manjeg ljubičastog luka, dodajte im izdubljeni dio avokada te Siggi’s natur. Začinite solju, korijanderom i sokom od limete. Sve dobro promiješajte i vratite u avokado.

  • Sendvič s avokadom i poširanim jajem

Vodu kojoj ste dodali malo alkoholnog octa zakuhajte dok se ne pojave mali mjehurići – poput onih u mineralnoj vodi. Ubacite unutra jaje i kuhajte na niskoj temperaturi oko 2 minute, dok se bjelanjak ne formira, a žumanjak i dalje ostane tekuć. Kruh premažite Siggi’s natur skyrom. Dodajte narezani avokado i prethodno poširano jaje. Posolite, popaprite i dodajte svježi vlasac.

 

Foto: Anđela Ivčević, Siggi’s

Učitati još
Zatvori