Što je zapravo bagel?
Sigurno ste na nekom od svojih putovanja ili barem gledajući filmove i TV serije naišli na pojam bagel. Radi se o okruglom pecivu s rupom koje je postalo poput zaštitnog znaka američkih (posebice njujorških) doručaka i bruncheva, iako originalno dolazi iz židovskih zajednica u Poljskoj.
Bagel, za koji ne postoji direktan prijevod, izrađuje se od visokoglutenskog brašna koje mu daje tu prepoznatljivu gustu i mekanu unutrašnjost. Tijesto se rukama oblikuje u prsten, zatim se kratko kuha, a tek naposljetku peče. Često se prije pečenja posipa sa sjemenkama za dodatni okus; može se jesti prazan ili punjen, poput sendviča. Najfiniji je kad se tostira pa dobije dodatnu dimenziju uz hrskavu koricu.
Bagel u Zagrebu
Ovo se poznato pecivo s rupom napokon može probati i u Zagrebu što će sigurno razveseliti sve foodieje! U svoju ponudu ga je uvrstila poznata slastičarnica Torte i to koja od danas, ponedjeljka 18. ožujka, u svim poslovnicama nudi prepoznatljivi bagel. Na meniju je pet različitih vrsta: klasičan, s bučinim sjemenkama, makom, sezamom i žitaricama.
Za početak će se bagel moći kupiti prazan, s namazom od krem sira ili s krem sirom, lososom i kaparima, što su tri najklasičnija načina konzumiranja, a s vremenom bi se ponuda mogla i proširiti. Mi smo probali sve opcije i moramo priznati da će biti jako teško odlučiti se za najbolju. Po svoj bagel možete doći odmah, pojesti ga uz kavu ili ponijeti sa sobom – na stranici Torte i to pogledajte koja vam je najbliža lokacija.
Foto: Sanja Jagatić
Torte i to, Grahorova 5