Pizza je bezvremenski klasik u svijetu gastronomije kojeg volimo u svako doba godine. Druženje s prijateljima, gledanje filmova, proslava rođendana ili jednostavno potreba za ‘comfort’ zalogajem.. pizza je odgovor na sve. Talijanska delicija nastala je u Napulju, na brzinu i gotovo slučajno, a zvali su ju i hranom za siromašne. Danas ju možemo pojesti na svakom koraku, a posebno je popularna ona iz krušne peći. Kućna verzija neće vas razočarati, jer uz lepezu sezonskih namirnica, pizza će zamirisati u bezbroj varijanti. Hrskavi zalogaji gotovi su bez puno truda, a u verziji s najfinijim prhkim tijestom uživat će čak i vegani. Mnogi se noćas spremaju na zabavu u najstrašnijoj noći godine – Noći vještica. Filmski maraton ne možemo zamisliti bez dobre hrane pa smo odlučili ispeći čak tri pizze i zavaliti se pred ekrane, a recepte potražite u nastavku.
Pizza s karameliziranim lukom i gljivama
Sastojci za tijesto:
- 150g oštrog brašna
- 350g glatkog brašna
- 1 žličica soli
- 5g suhog kvasca
- 250ml vode
- 40ml maslinovog ulja
Sastojci za nadjev:
- 2 žlice maslinovog ulja
- 200g miješanih svježih gljiva (po želji dodajte i žlicu tartufa)
- 100g svježih šampinjona
- 300g pilećih prsa
- 2 velika žuta luka
- 4 češnja češnjaka
- 1 žličica soli
- 1 žličica suhog origana i bosiljka i ružmarina
- prstohvat papra
Upute:
Sat vremena prije pečenja uključite pećnicu na 200 stupnjeva. Količina sastojaka za tijesto bit će dovoljna za dvije pizze. U zdjelu stavite brašno, prosijano kroz sito, zatim dodajte sol i kvasac i promiješajte. Dodajte tekuće sastojke i zamijesite tijesto na glatkoj površini koju po potrebi pospite s oštrim brašnom. Tijesto vratite u posudu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko sat vremena. Razvaljajte na željenu debljinu i pokapajte s par kapi maslinovog ulja prije stavljanja nadjeva. Za nadjev u loncu skuhajte pileća prsa bez kostiju u komadu, 20ak minuta. Dobro ohladite, zatim vilicom raskomadajte na trakice meso da izgleda kao naribano. Luk također režite na tanke trake. U tavi zagrijte maslinovo ulje i karamelizirajte uz podlijevanje vodom 15ak minuta. Dodajte gljive, češnjak i začine te propirjajte dok sva voda ne ispari i povrće pusti sokove. Na lim stavite papir za pečenje, razvaljano tijesto te rasporedite nadjev i vrh posipajte komadićima piletine. Pizza mora ići u vruću pećnicu, na rešetku pri dnu kako ne bi izgorjela. Pecite 15ak minuta na 200 stupnjeva.
Hrskava cheesy rapsodija s Pestom
Sastojci i postupak za tijesto kao i u prvom receptu
Sastojci za nadjev:
- 1/2 staklenke zelenog Pesta
- 3 žlice maslinovog ulja
- 100g mozzarella sira
- 100g naribane gaude
- 100g feta sira
- 3 žlice naribanog parmezana
- 1/2 žličice papra
Upute:
Tijesto napravite prema smjernicama iz prvog recepta. Pesto u zdjelici pomiješajte s maslinovim uljem i premažite po tijestu. Mozzarellu, gaudu i fetu naribajte te posipajte parmezanom i paprom. Pecite 15ak minuta.
.. a tu je i verzija za vegane
Sastojci za tijesto:
- 1 glavica cvjetače
- 3 žlice lanenih ili chia sjemenki
- 6 žlica vode
- 1/2 šalice brašna po izboru
- 1/2 žličice soli
- 1/2 žličica češnjaka u prahu
- 1/2 žličica origana
Sastojci za nadjev:
- 4 velike rajčice
- 1 mali crveni luk
- 1/2 žute paprike
- 1/2 patlidžana
- 1 šaka rikole
- 4 žlice narezanih maslina
- 1 žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 1/3 žličice kumina
- 2 žlice maslinovog ulja
Foto: Instagram