Višak slobodnog vremena u izolaciji mnogi su iskoristili za usavršavanje kulinarskih vještina i isprobavanje novih recepata, a neki od tih recepata su preko noći postali viralni hitovi. Osim Dalgona kave i banana kruha koji su preplavili društvene mreže, jedan od najvećih gastro hitova izolacije je i pizza iz tave (frying pan pizza).
Razloge popularnosti ovih jela i napitaka treba tražiti u tome što se vrlo jednostavno pripremaju i ne zahtijevaju puno sastojaka, odnosno možemo ih u par koraka pripremiti kod kuće, od namirnica koje uglavnom već imamo u svojoj kuhinji.
Pizza koja se priprema u tavi oduzet će vam manje vremena od klasičnog pečenja u pećnici i bit će gotova za čas. Tijesto možete izraditi sami ili koristiti već gotovo, a na pizzu možete staviti što god poželite – od šunke i pršuta, mozzarelle i gorgonzole do maslina, tikvica, kukuruza i slično. U nastavku donosimo recept za pizzu margaritu, a vi ju po želji nadopunte s ostalim sastojcima.
Recept za pizzu margaritu iz tave
Sastojci za tijesto:
- 7 g suhog kvasca
- 1/2 žlice šećera
- 2 žlice maslinovog ulja
- 500 g brašna
- 1/2 žlice soli
Sastojci za pizzu:
- umak od rajčice
- 125 g naribane mozzarelle
- mini mozzarelle (prepolovljene)
- svježi bosiljak
- 1/2 žlice maslinovog ulja
Postupak:
Da biste napravili tijesto, pomiješajte kvasac, šećer i maslinovo ulje s 325 ml tople vode i ostavite da odstoji 2-3 minute dok se kvasac ne otopi.
Pomiješajte brašno i sol u zdjeli srednje veličine i napravite udubinu u sredini. U nju zatim ulijte smjesu kvasca, šećera i ulja te sve zajedno umijesite.
Tijesto zatim stavite na pobrašnjenu radnu površinu i mijesite 8-10 minuta dok ne postane glatko i elastično. Stavite u veliku pobrašnjenu zdjelu, prekrijte vlažnom krpom i ostavite na toplom 45-60 minuta.
Kad se tijesto diglo, podijelite ga na tri dijela te svaki dio oblikujte u kuglu koju ćete zatim razvaljati u krug.
Zagrijte pećnicu za 200 stupnjeva. U tavi koja može i u pećnicu ugrijte žlicu ulja pa stavite tijesto te na njega dodajte sastojke redom: 3-4 žlice umaka od rajčice, naribanu mozzarellu, mini mozzarellu, svježi bosiljak i malo maslinovog ulja.
Pizzu pecite 10-15 minuta, odnosno dok donja strana ne bude hrskava i dok se sir ne otopi. Na kraju dodajte još malo svježeg bosiljka i servirajte.
Foto: Instagram, Unsplash