Proljeće je pred nama, a prijelazno razdoblje uvijek je obilježeno promjenjivim vremenom. Danas nas je probudila kiša na prozorima i oblačno nebo, koje iako ima svoje čari, neupitno utječe na raspoloženje. Razmislili smo kako popraviti sivi dan i na pamet su nam pali američki comfort food klasici.
Američki Superbowl favorit zasigurno je ‘chili con carne’, slijede palačinke, makaroni sa sirom i hrskava, pržena piletina i to su samo neka jela koja dolaze iz prekooceanske kulture. Popularnost ovih recepata iz dana u dan sve više raste, pa ćete ih sigurno pronaći i u restoranskoj ponudi našeg podneblja. Riječ je o jednostavnim receptima koji su stvoreni za dane kada nam treba ‘utjeha’. Upravo ovi američki favoriti pružaju ju u svakom zalogaju, a inspiraciju za današnju večeru donosimo u nastavku.
Američki klasik: palačinke
Sastojci:
- 150g brašna
- 1 žličica praška za pecivo
- ½ žličice soli
- 1 žlica šećera u prahu
- 150ml mlijeka
- 1 jaje
- 2 žlice maslaca
Upute:
Kroz sito prosijajte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Maslac rastopite na laganoj vatri i ostavite da se ohladi. Dodajte u zdjelu s ostalim sastojcima i pjenjačom sjedinite kako bi dobili svilenkastu smjesu. Na zagrijanoj tavici i malo maslaca formirajte malene palačinke, smjesa mora biti dovoljno gusta kako se ne bi razlijevala. Čim se palačinke počnu dizati okrenite ih još minutu na drugu stranu. Slažite ih jednu na drugu, prelijte javorovim sirupom i poslužite s kriškom maslaca na vrhu.
‘Chili con carne’
Sastojci:
- 800g mljevene junetine
- 3 žlice maslinovog ulja
- 2 velika crvena luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 zelena paprika
- 1 žlica soli
- 2 žličice chilija u prahu
- 1/2 žličice papra
- 1/2 žličice kumina u prahu
- 1 žličica sušenog origana
- 2 konzerve pelata
- 1 konzerva crvenog graha
- 1 mala konzerva kukuruza
- 2 goveđe kocke za juhu
- 1l vode
** riža za posluživanje po želji
Upute:
U velikom loncu s debelim dnom na maslinovom ulju pirjajte luk (narezan na trakice) i junetinu sa začinima. Dodajte češnjak i papriku uz stalno miješanje. Zatim pelate i goveđe kocke, a grah i kukuruz prethodno isperite pa ubacite. Dodajte vodu i poklopite te pojačajte vatru. Kuhajte 40ak minuta dok se sve ne zgusne, poslužite s rižom ili jedite samo na žlicu.
Makaroni sa sirom
Sastojci:
- 500g makarona
- 1/2 šalice maslaca
- 2 žlice brašna
- 1 šalica punomasnog mlijeka
- 1 šalica slatkog vrhnja
- 6 šalica naribanog Gauda sira
- 1 žlica soli
- 1/2 žličice papra
** suhi vlasac za dekoraciju
Upute:
Uključite pećnicu na 180 stupnjeva. Tjesteninu skuhajte u posoljenoj vodi ‘al dente’ i dodajte par kapi maslinovog ulja. Naribani sir podijelite na tri jednaka dijela, jedan za umak, jedan za srednji sloj, a jedan za posipavanje. Maslac otopite na laganoj vatri i dodajte brašno uz stalno miješanje 1 minutu. Postepeno dodajte mlijeko i vrhnje uz miješanje dok se sve ne poveže. Na laganoj vatri smjesa će se zgusnuti pa dodajte jedan dio sira. Tjesteninu ocijedite te dodajte umak. U kalup za pečenje sipajte pola, zatim dodajte jedan dio naribanog sira i prelijte s ostatkom tjestenine. Vrh posipajte preostalim sirom. Zapecite u pećnici 15 minuta do zlatne boje, posipajte vlascem i poslužite toplo.
Hrskava, pržena piletina
Sastojci:
- 5 pilećih bataka
- 5 pilećih zabataka
- 2 žlice soli
- 2 žličice papra
- 1 žličica sušenog origana
- 2 žličice crvene paprike
- 1/2 žličice chilija u prahu
- 2 žličice češnjaka u granulama
- 450ml mlaćenice
- 250g brašna
- ulje za prženje
Upute:
Pripremite marinadu: 1 žlica soli, 1 žličica papra, 1 žličica origana, 1 žličica paprike, chili, 1 žličica češnjaka, mlaćenica. U zdjelu stavite meso (s kožom) i prelijte marinadom te ostavite jedan sat. Za ‘breading’ u drugoj zdjeli pomiješajte brašno, 1 žlicu soli, 1 žlicu crvene paprike, 1 žličicu češnjaka. Uvaljajte meso u suhu smjesu, a u međuvremenu pripremite lonac za prženje. Sipajte ulje i pojačajte vatru dok ne postane kipuće, ubacite meso, smanjite vatru i pržite 7 minuta sa svake strane. Piletina je savršen prilog uz makarone za sirom.
Foto: Instagram