Poslijepodnevno druženje s prijateljima uz kavu uvijek je dobra ideja. Jesen je stvorena za okupljanja u domu uz lagane razgovore, tople napitke i slatke zalogaje. Deserti u čaši uvijek su dobra ideja. Umjesto klasičnih torti, grickalica i keksi, uz malo mašte i kreativnosti uljepšajte kućno druženje s nečim slatkim na žlicu. Popularni marshmallow kolačići mnogima su asocijacija na vruću čokoladu i zimu. No, idealni su za razne gurmanske recepte poput ovog u čaši. Ljubitelji cheesecake torte mogu predahnuti, jer mini verzija u neodoljivim staklenkama gotova je u trenu, a okus je još i bolji. Kraljica jeseni – bundeva uglavnom se koristi u glavnim jelima, no njezin slatkasti okus i kremasta tekstura savršeni su za parfait desert na žlicu. Deserti u čašicama i staklenkama raznih dimenzija ostavljaju vam mnogo prostora i za dekoriranje. Jedno je sigurno, nikada nisu izgledali bolje, a za druženje uz kavu jednostavno morate isprobati sva tri. Recepte potražite u nastavku.
Deserti
Granola parfait s bundevom
Sastojci za parfait:
- 1 šalica kokosa iz limenke (krema)
- 2 šalice bundeve (kuhana, izmiksana)
Sastojci za granolu:
- 1/2 šalice zobi
- 1/2 šalice pekan oraha
- prstohvat soli
- 1 žlica kokosovog šećera
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice muškatnog oraščića
- 1 žlica kokosovog ulja
- 3 žlice meda
- prstohvat soli
** čokolada za kuhanje
Upute:
Skuhajte komad bundeve dok ne omekša, ubacite ga u blender i pulsirajte do kremaste teksture. Pustite da se dobro ohladi, pomiješajte s kokosovom kremom i ostavite u hladnjaku barem pola sata. Za granolu, upalite pećnicu na 180 stupnjeva. Pomiješajte sve sastojke i jednoliko rasporedite smjesu na papir za pečenje te pecite 20ak minuta dok ne poprimi zlatnu boju i fini miris. Pustite granolu da se ohladi te pripremite čaše. Navlažite ih vodom i krenite slagati slojeve. Neka vam zadnji sloj bude parfait krema, posipajte sjeckanom čokoladom i poslužite.
S’mores u čaši
Sastojci za crust:
- 1 šalica petit beurre keksa
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1/2 žličice cimeta
- prstohvat soli
Sastojci za nadjev:
- 1 šalica brašna
- 1/2 šalice kakaa za kolače
- 1/2 žlice praška za pecivo
- 2 žlice meda
- 1 jaje
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice mlijeka
- 2 žlice mascarpone sira
- šaka sljezovih kolačića
Upute:
Sastojke za crust izmiješajte u zdjelici, kokosovo ulje neka bude tekuće kako bi se sve povezalo. Staklenke isperite te utisnite smjesu na dno. U zdjeli pjenjačom izmiješajte sve sastojke osim sljezovih kolačića. Napunite staklenke smjesom do pola, te ih postavite u kalup koji ste prethodno napunili vodom, kako bi staklenke do pola bile uronjene. Pecite 30 minuta na 180 stupnjeva. Izvadite iz pećnice, na vrh posložite sljezove kolačiće te ih kuhinjskim brenerom za flambiranje tostirajte do svijetlo smeđe boje. Poslužite odmah.
Cheesecake od karamele i jabuka
Sastojci:
- 250g Philadelphia sirnog namaza
- 2 žlice mascarpone sira
- 2 žlice meda
- 1/2 korice limuna
- 1 žlica kakaa za kolače
- 1 žlica ekstrakta vanilije
- 2 jabuke
- 2 žlice karamela preljeva
- 1 šalica Digestive keksi
- 2 žlice kokosovog ulja
Upute:
U zdjeli izmiješajte oba sira, med i vaniliju. Ogulite jabuke te ih prokuhajte u lončiću vruće vode dok malo ne omekšaju, ubacite u blender i pulsirajte do kašaste teksture. U zdjeli izmiješajte kašu od jabuka, koricu limuna i karamelu. U treću zdjelu nadrobite kekse i dodajte otopljeno kokosovo ulje. U čašu slažite redom: sloj keksi, sloj sira te sloj jabuka dok ne napunite staklenku. Dodatno ukrasite s malo preljeva od karamele i komadića keksi.
Foto: Instagram