Desert u čašama poput ovog, koje možemo zvati i parfait, vrlo su popularni u ljetnim mjesecima kad nam vrućine ne daju da provodimo puno vremena u kuhinji i zagrijavamo dom upaljenom pećnicom. Verzija koju je napravila Lili s bloga Travelling Oven sadrži zdravu domaću čokoladnu granolu bez dodanog šećera.
No naravno da se može upotrijebiti i kupovna granola i tako još pojednostaviti priprema. Ali ako imate malo vremena i volje, probajte domaću zdraviju verziju granole koja tako dobro paše s osvježavajućim jogurtom i borovnicama. Dobit ćete jedan lagani i fini, pravi ljetni desert.
Čokoladna granola
Sastojci:
1/2 šalice kokosovog ulja, otopljenog
1/2 šalice javorovog ili agavinog sirupa
2-3 žlice sirovog kakaa
2 šalice zobenih pahuljica
1 šalica oraščića po izboru (npr. orasi + brazilski oraščići)
1/2 šalice sjemenki po izboru (npr. sezam, chia, suncokret)
1/3 šalice kokosa (po želji)
Napomena: 1 šalica = 250 ml
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 170 ºC. Obložite veliki pleh papirom za pečenje.
Prvo u manjoj posudi na laganoj vatri otopite kokosovo ulje, dodajte kakao i javorov sirup te miješajte dok se ne poveže i dobijete čokoladni preljev.
Stavite sa strane da se malo ohladi.
U većoj posudi pomiješajte zobene pahuljice, mješavinu oraščića, sjemenki i kokosa.
Prelijte pripremljenim čokoladnim preljevom i dobro promiješajte.
Rasporedite smjesu po papiru za pečenje i pecite 20 minuta. Možete 1-2 puta malo promiješati dok se granola peče.
Ostavite da se ohladi. Spremite u staklenke i koristite po želji s mlijekom, jogurtom ili za pripremu deserta u čašama.
Desert u čašama s granolom, jogurtom i borovnicama
Sastojci (količina ovisi o broju osoba):
čokoladna granola
jogurt po izboru (u ovom je receptu bio jogurt od soje, ali dobar bi bio i grčki jogurt)
svježe borovnice
Priprema:
Slažite u čaše sloj čokoladne granole, jogurta i borovnica. Ponovite dva puta da dobijete desert kao na fotografijama. Ohladite u frižideru i dobar tek!
Foto: Lili Basic Capaccetti