Ugljena kava, odnosno ‘charcoal latte’ u izvornom nazivu, relativno je nova izmišljotina koja se poput požara proširila društvenim mrežama. Kao i kod zlatnog mlijeka ili matcha lattea, zapravo se uopće ne radi o kavi, ali zbog dodatka mlijeka tako se počela opisivati.
Ono što ovaj napitak čini tako privlačnim (a istovremeno i pomalo odbojnim) je njegova crna boja, koju je dobio zahvaljujući aktivnom ugljenu, jednim od ključnih sastojaka. Zato su charcoal latte proglasili detoksikacijskim – ugljen na sebe veže toksine koje potom izbacujete iz organizma i iako su se brojni nutricionisti već bunili da njegova svojstva ipak nisu tako zdrava, mali australski i američki kafići uveli su napitak u svoju ponudu.
Vjerojatno je sve krenulo iz Matcha Mylkbara, australskog coffee shopa koji u ponudi ima i plavu kavu, prošlogodišnji viralni ljetni hit, no oduševljenje širi se i dalje. Hoće li i poput zelenog matcha lattea stići naposljetku do Hrvatske, vidjet ćemo uskoro.