Kada bismo samo znali koliko zdravlja krije ovaj japanski klasik jeli bismo ga svaki dan, baš kao i oni.
Miso juhu japanci integriraju u gotovo svako jelo, uključujući i doručak.
Uglavnom je piju, a povrće pojedu sa štapićima. Može se jesti prije glavnog jela ili uz jelo, kao napitak. Kako Japanci od svega naprave pravu malu umjetnost tako je i proces nastajanja ovog naizgled jednostavnog jela dugotrajan, kompleksan, pristupa mu se sa velikom pažnjom. Pri tom najviše mislim na proces fermentacije miso paste. Inače, juha se lako i brzo sprema. Na našu sreću!
U kratkim crtama, juha se sastoji od temeljca zvanog dashi, miso paste i povrća. Vidjela sam da se često dashi zamjenjuje našim temeljcem od povrća ili kostiju što nikako nije isto. Dashi možete pripremiti sami ili ga kupiti u obliku praha koji sam i ja danas koristila. Inače se dobiva kuhanjem morskih algi i bonito pahuljica (katsuobushi) koje se dobivaju posebnom tehnikom obrađivanja mesa tune kako bi dobili tanke, gotovo prozirne “pahuljice” koje se suše na suncu, kuhaju ili dime. Čak je i u samom Japanu kuhanje temljeca kod kuće sve rjeđe te se koristi već gotovi prah.
Miso pasta je dostupna u dvije varijante, takozvana žuta ili crvena. Dobiva se fermentacijom soje koja traje od 3 mjeseca do 3 godine. Ovisno o dužini fermentacije, pasta može biti svjetlija ili tamnija. Isto tako duljina fermentacije utječe i na sam okus. Što se pasta duže fermentira to je punijeg okusa i tamnija.
Koristi se povrće koje je dostupno u sezoni te ono koje osobno preferirate.
Miso juha utječe na poboljšanje probave, jača imunološki sustav, jak je antioksidans te izvrstan izvor vlakana i proteina.
Ako žudite za toplom juhom koja će vas instant “dići iz mrtvih”, ovaj recept će vam to zasigurno omogućiti! Važno je samo da nabavite kvalitetnu miso pastu.
Sastojci za 2 porcije:
500 ml vode
5 g dashija (1 vrećica)
3-4 velika lista špinata ili sličnog zelenog povrća
1/2 stabljike celera
2 velike shiitake gljive (narezati)
2 mlada luka (svijetli dio narezati)
100 g svilenkastog tofua (narezati na veće kockice)
2 žličice crvene miso paste
Priprema:
U kipuću vodu dodajte dashi, smanjite na srednje jaku vatru te dodajte svo povrće osim luka. Kuhajte do 10 minuta dok gljive ne budu mekane. Zatim u malu posudicu stavite miso pastu te je razrijedite s nekoliko žlica dashi temeljca. Tako razrijeđenu pastu dodajte u temeljac i povrće. Miso pastu nikada nemojte kuhati na vatri kako biste zadržali sve blagodati fermentacije. Juhu podijelite u 2 manje zdjelice te svakoj dodajte nekoliko komada tofua i nasjeckani luk. Poslužite vruće.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?