Neću puno pisati, naslov već govori dovoljno sam za sebe! Hvala mojoj prijateljici Eni koja mi je dala osnovni recept, i koja radi najbolji cheesecake u Berlinu.
Njenu sam ideju malčice izmijenila, obogatila drugačijim okusima, izbacila rafinirani šećer i podlogu napravila sama od badema i lana.
Ovo je jedina torta koja će se ove godine naći na mom blagdanskom stolu, kada je probate shvatit ćete i zašto! Kratko pauziram od Najbolje čokoladne torte i posvećujem se svim mogućim verzijama cheesecakea!
Znam da nekima cheesecake zna stvarati probleme i ne uspjeti, stoga ću se potruditi detaljno opisati korak po korak. Slijepo pratite sve navedeno i ispast će savršeno! Sastojci su za kalup od 20 cm.
“Keks” podloga:
100 g bademovog brašna (ili mljevenih badema)
30 g lanenog brašna
65 g maslaca sobne temperature
2 žumanjka
2 žličice cejlonskog cimeta
1/2 žličice bourbon vanilije
2 žlice kokosovog šećera
2-3 žlice tostiranih, grubo nasjeckanih lješnjaka
Obložite kalup papirom za pečenje. Smiksajte sve sastojke mikserom (osim lješnjaka) te dobivenu “keks” smjesu utisnite u kalup. Zatim dodajte lješnjake te i njih utisnite rukama u “kekse”. Neka vam cijela površina bude prekrivena lješnjacima. “Keks” podlogu stavite da se peče na 200 stupnjeva, 5 minuta. Odložite sa strane.
Čokoladna cheesecake krema:
2 Philadelphia sirna namaza (2 x 175 g)
2 jaja
1/2 iscijeđene naranče
1 žličica tekuće arome vanilije
2 žlice stevije u prahu
200 g vrhnja za šlag
100 g couverture čokolade
Smanjite pećnicu na 160 stupnjeva.
Otopite na laganoj vatri vrhnje za šlag i čokoladu konstantno miješajući. Kada dobijete kompaktnu, tamnu smjesu nastavite miješati dok se krema ne ohladi.
Miksajte sirni namaz 2-3 minute, zatim dodajte jedno po jedno jaje i nastavite kratko miksati dok boja ne postane jednolična. Dodajte narančin sok, steviju i aromu vanilije, a potom smjesu od čokolade. Sve zajedno miksajte, ali vrlo kratko, tek toliko da boja postane jednolična i čokoladna.
Izlijte kremu na podlogu od “keksa” te je pecite na 160 stupnjeva, 25 do 30 minuta. Krema vam ne smije zagorjeti i kada protresete kalup tekstura mora biti kao puding. Ostavite je da se ohladi 15 minuta. Kako se bude hladila, malo će se stvrdnuti. Pećnicu ostavite upaljenu na 160 stupnjeva.
Bijela krema:
300 g crème fraîche (ili Milerama)
4 žličice stevije u prahu
1 žlica meda
1 žličica ruma
Dok se krema od čokolade i sira hladi, izmiksajte sve sastojke za bijelu kremu te je lagano i pažljivo prelijte preko ohlađene, čokoladno-siraste kreme. Sada isključite pećnicu i ostavite cheesecake u njoj još 10 minuta. Izvadite ga i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi sat vremena te ga tek tada prebacite u hladnjak. U hladnjaku mora biti minimalno 12 sati, preko noći idealno!
Ukrašavanje:
100 g couverture čokolade
100 g vrhnja za šlag
Otapajte čokoladu u vrhnju za šlag na laganoj vatri konstantno miješajući dok ne dobijete glatku, tamnu kremu. Miješajući je ohladite i netom prije posluživanja prelijte preko torte. Po želji ukrasite tostiranim, grubo narezanim lješnjacima.
Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Uživajte! ?